Biće da su siledžije nevine, a žrtve opasne

Radiosarajevo.ba
Biće da su siledžije nevine, a žrtve opasne

Gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša

Rješenje sudije Golubovića o otvaranju istrage protiv Mihaila Jovovića i Miljana Mugoše najgrublje falsifikuje činjenice o napadu na novinare, piše nezavisni dnenvik Vijesti.

“Zamjenik glavnog i odgovornog urednika "Vijesti" Mihailo Jovović je 5. avgusta ispred kafea “Art” pokušao da prebije gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošu, ali je batine dobio njegov vozač Dragan Radonjić koji se, spasavajući šefa, ispriječio ispred nasilnog novinara i stoički izdržao više Jovovićevih pesnica, usljed čega mu je u znatnoj mjeri oštećen važan organ - mozak.”

Tako istražni sudija Osnovnog suda Nebojša Golubović u rješenju o otvaranju istrage vidi, odnosno sumnja kako se odigrao incident u kojem su fotoreportera “Vijesti" Borisa Pejovića, a zatim i Jovovića, dok su bili na radnom zadatku divljački fizički napali gradonačelnik Podgorice i njegov sin Miljan Mugoša.

Bivši diplomata u Americi, sumnja sudija, priskočio je u trenutku kada je Radonjiću oštećen važan organ, i otvorenom šakom udario Jovovića u predjelu lijeve strane glave, nanijevši mu povredu bubne opne - ali se sudija Golubović u rješenju o otvaranju istrage ne izjašnjava o tome da li je i to "važan organ".

Za ovakve sumnje koje hoće da provjeri u istražnom postuku, sudija je dao šturo obrazloženje kako one proizilaze iz krivičnih prijava policije i odbrana aktera incidenta.
Jovovićev branilac advokat Branislav Lutovac, komentarišući rješenje o istrazi, kazao je juče da je na djelu oprobana strategija zamjene teza, gdje se plasiranjem nevjerovatnih činjenica želi osporiti elementarni doživljaj stvarnosti.

“Na taj način Jovović, kao žrtva krivičnog djela, pretvara se u učinioca krivičnog djela”, ocijenio je advokat Lutovac.

Prema rješenju o otvaranju istrage, sudija Golubović neće provjeravati prijavu i medicinsku dokumentaciju o lakšim povredama koje je Miomir Mugoša zadao fotoreporteru Pejoviću, a što je detaljno objašnjeno u prijavi koju je dao u prostorijama policije, a proslijeđena je podgoričkom osnovnom tužilaštvu.

Sudija Golubović opravdanost svojih sumnji vidi u odbranama Jovovića i Miljana Mugoše. Prema sudskom rješenju, fotoreporter uopšte nije ni bio na mjestu incidenta, nije napadnut i Jovović se nije verbalno umiješao kada je vidio da Mugoša udara Pejovića.

Sudija, kao ni policija i tužilaštvo ne saopštavaju da li imaju novih informacija o tome gdje je pištolj koji je te noći bivši mladi diplomata Miljan Mugoša prislanjao na grudi uredniku “Vijesti”, o čemu su policajci obaviješteni odmah nakon što su došli na lice mjesta.


Lutovac: Nedostatak nepristrasnosti kao Damoklov mač visi nad ovim slučajem

Advokat Lutovac najavio je žalbu na rješenje o sprovođenju istrage, koje mu je juče dostavljeno, i ocjenjuje da ono predstavlja vrhunski pravni nosens, kao i sam zahtjev tužilaštva, zbog čega se slučaj dobija farsični oblik.

“To je evidentno iz činjenice da zamjenik glavnog i odgovornog urednika 'Vijesti' Mihailo Jovović u pomenutom rješenju dobija status prvookrivljenog sa kvalifikacijom da je učinio teži oblik krivičnog djela teške tjelesne povrede, za koji je propisana kazna od jedne do 8 godina zatvora. Dok se Miljan Mugoša, koji mu je nanio tešku tjelesnu povredu, optužuje za lakši oblik ovog krivičnog djela, za koji je propisana kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina. Naravno, kako se to i očekivalo nakon prvog saopštenja državnog tužilaštva, gradonačelnik Mugoša nema svojstvo okrivljenog, već svojstvo svjedoka”, ocjenjuje Lutovac.

Advokat dodaje da je Jovović, koje je izvršio “napad” riječima i branio se pitanjima i kojemu je od udarca pukla bubna opna, po ocjeni tužilaštva i istražnog sudije, “ključni delikvent u ovom procesu”.

Audio snimak uvrstiti u dokaze

Jovovićev branilac advokat Branislav Lutovac, takođe u cilju rasvjetljavanja činjenica, predložio je da se kao dokaz u postupku uvrsti audio snimak razgovora koji je na diktafonu zabilježeo Jovović između njega, Miomira Mugoše i njegovog sina Miljana, u prisustvu policajaca koji su došli nakon što je novinarka “Vijesti” Jasmina Muminović prijavila napad na kolege.

Vezano:
Andrej Nikolaidis: Mugi The Barbarian
Gradonačelnik Podgorice pretukao fotoreportersku ekipu 'Vijesti'

vijesti.cg.yu/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije