Bh. vojni ataše u Srbiji biće smijenjen zbog alkohola

Radiosarajevo.ba
Bh. vojni ataše u Srbiji biće smijenjen zbog alkohola

Vojni ataše BiH u Srbiji Ivica Pavić, koji je početkom septembra u blizini Beograda izazvao saobraćajnu nezgodu u alkoholisanom stanju, biće smijenjen, javlja Tanjug.

Bh. vojni ataše u Srbiji sudjelovao u saobraćajnom udesu

Pavić će biti smijenjen na prvoj narednoj sjednici Predsjedništva BiH i po hitnom postupku vraćen u zemlju.

Nakon kraće istrage, ali i izvještaja o okolnostima nezgode koji je poslao sam Pavić, Ministarstvo odbrane BiH odlučilo je da pokrene proceduru njegove smjene zbog štete nanesene ugledu profesije i samoj BiH.

Dodatni argumenti za ovakvu odluku bili su navodi da ovo nije prvi incident Pavića, jer se u diplomatskim krugovima pročulo da je često u stanju nedopuštenom za vojne diplomate njegovog ranga.

Inicijativa Ministarstva u Predsjedništvo je stigla prije nekoliko dana, a čeka se samo povratak iz SAD Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva. U Komšićevom kabinetu je potvrđeno da je stigao zahtjev za pokretanje procedure Pavićeve smjene.

Pavić je nezgodu izazvao u alkoholisanom stanju, a po dolasku policije nije želio uraditi alkotest, već se pozvao na diplomatski imunitet.

Država domaćin je imala diskreciono pravo da ga zamoli da ode iz zemlje ili da ga proglasi nepoželjnom osobom, međutim, nije poznato da li su njegova smjena i povratak u BiH izdejstvovani ovim diplomatskim aktom zvaničnog Beograda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije