Bh. građani protestirali pred Ambasadom BiH u Ljubljani

Radiosarajevo.ba
Bh. građani protestirali pred Ambasadom BiH u Ljubljani

Grupa bosanskohercegovačkih državljana koji žive u Sloveniji danas je tačno u podne organizirala mirni protest pred Ambasadom Bosne i Hercegovine u Ljubljani, izražavajući nezadovoljstvo radom te ambasade, javlja Anadolu Agancy (AA).

Nosili su transparente s pitanjima ''Koga vi predstavljate?'', ''Zašto ne obilježavate Dan nezavisnosti'', ''Postoji li za vas država BiH''... Nosili su i zastave Republike BiH s ljiljanima.

Posebno su, kako su kazali, bili nezadovoljni jer Ambasada BiH u Ljubljani ne obilježava Dana državnosti, 25. novembar.

Organizator protesta Zilhad Kudić, koji 30 godina živi u Sloveniji, izjavio je da je nezadovoljan, jer Ambasada BiH u Ljubljani ''nikada ništa nije organizirala za svoje građane''.

''Dan državnosti nikada nisu obilježili. Predstavnici Ambasade, a pogotovu ambasador Slavko Puljić, ne pojavljuju se nikada među nama. Bez obzira o kakvoj manifestaciji je riječ. On kao da ne postoji. Mi nemamo nikakve koristi od naše ambasade. Mi bismo mogli pomoći Ambasadu BiH u Ljubljani i državi BiH ukoliko bi predstavnici Ambasade pokazali samo malo poštovanja prema nama. U Sloveniji je bezbroj privrednika koji bi svake godine mogli sponzorirati različite kulturne, obrazovne i druge projekte. Čini mi se da Ambasada postoji zbog radnih mjesta koje zauzimaju diplomate iz BiH koji nemilosrdno troše novac na iznajmljene stanova, skupe automobile i slično'', kazao je Kudić.

Bh. građani razmišljaju, dodao je Kudić, o pokretanju peticije u kojoj bi od Predsjedništva BiH tražili da zatvori Ambasadu BiH u Ljubljani.

''Ovo što se događa nema nikakvog smisla'', kazao je Kudić.

U Ambasadi BiH u Ljubljani potvrdili su novinaru AA da su protesti održani i da je o svemu obaviješteno Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Ambasador Puljić, kako su nam prenijeli, nije bio u zgradi Ambasade BiH, pa nismo uspjeli dobiti njegov komentar na proteste i iznesene optužbe. Obećano je da će naknadno dati izjavu za medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije