Bezvizni režim za Srbiju, Makedoniju i CG

Radiosarajevo.ba
Bezvizni režim za Srbiju, Makedoniju i CG


Vlade zemalja članica Evropske unije odlučile su u ponedjeljak da državljane Srbije, Makedonije i Crne Gore oslobode traženja viza, počevši od 19. decembra, saopćio je francuski ministar za integracije Eric Besson, javlja Fena.

"Snažno pozdravljam ovu odluku koja je vrlo važna etapa u procesu približavanja s ovim zemljama", izjavio je on za štampu, prenosi AFP.

"Ukidanje viza za Srbiju, Crnu Goru i Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju primjenjivat će se od 19. decembra 2009.", precizirao je on.

Evropske države su tako potvrdile prijedlog koji je Evropska komisija dala u julu.

Ova odluka odnosi se na građane Srbije, osim žitelja s prebivalištem na Kosovu, kao i Crne Gore i Makedonije, koji imaju biometrijske pasoše, a koji će u turističke ili slične svrhe moći bez viza da borave u zemaljama "šengenskog prostora" EU najduže tri mjeseca, tokom svakih pola godine, javlja Srna.

Državljani Srbije, Crne Gore i Makedonije biće izuzeti od obaveze vađenja viza, ali neće imati prava na rad u zemljama EU.

Vijeće ministara EU je u današnjoj odluci pozovalo Evropsku komisiju da što je prije moguće predloži ukidanje viza za građane BiH i Albanije od 1. jula 2010. godine, a što je navedeno i u Deklaraciji usvojenoj 12. novembra u Evropskom parlamentu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije