'Bez saglasnosti Srbije, Kosovo neće biti država'

Radiosarajevo.ba
'Bez saglasnosti Srbije, Kosovo neće biti država'

 

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je povodom nedavnog boravka u Izraelu tamošnjem listu Jeruzalem Post kako Kosovo nikada neće biti država, jer to ne može postati bez saglasnosti Srbije, prenosi Tanjug.

Nikolić je u intervjuu, koji je danas objavljen u cijelosti, rekao kako se zna "da će Srbija biti izložena užasnom pritisku da prizna (Kosovo), ali mi to nikada nećemo uraditi i bez suglasnosti Srbije Kosovo neće biti država".

Po njegovim riječima, taj će pritisak biti prije svega "ekonomske prirode", no Srbija neće tome popustiti, kako je rekao, ne zbog nacionalizma, nego zbog ljubavi prema svom narodu.

Govoreći o nedavno potpisanom sporazumu s Prištinom u Bruxellesu, Nikolić je ustvrdio kako Srbija nije mogla ostati u stalnom sukobu s Albancima, osobito s obzirom na neprekidan odlazak Srba s Kosova proteklih godina, te da se je stoga odlučila za pregovore na najvišoj razini. "Činjenica je da smo osigurali mnogo više prava za srpsku zajednicu na Kosovu nego što su ih do sada imali", istaknuo je Nikolić.

On je rekao i kako potpisanim sporazumom nije priznata nezavisnost Kosova dodavši da je uputio pismo raznim zemljama kako bi objasnio da pregovori ne predstavljaju priznanje nezavisnosti. Također je rekao kako su zapadne zemlje već upozorene da priznavanjem Kosova kao nezavisne zemlje rade "opasan presedan" i ohrabruju secesionističke pokrete širom Europe.

Nikolić je, govoreći o tribunalu u Den Haagu, ponovio svoje ocjene po kojima su Srbi dobili najoštrije kazne dok su zločini nad Srbima gotovo ostali nekažnjeni te je ponovio ocjenu o akciji "Oluja" po kojoj je više od 300.000 Srba bilo primorano napustiti Hrvatsku i još uvijek im nije dopušteno da se vrate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije