Beus Richembergh o Srebrenici: Rane su još otvorene

Radiosarajevo.ba
Beus Richembergh o Srebrenici: Rane su još otvorene
O genocidu u Srebrenici govorio je i Goran Beus Richembergh, zastupnik Hrvatske narodne stranke u Saboru Hrvatske. On je rekao da Hrvatski sabor već godinama tradicionalno održava skup svake godine, što je bio i slučaj početkom sedmice.

"Sama činjenica da 23 godine nakon zločina žrtve traže proces identifikacije  i da 11. jula govori da se oteglo vrijeme u vremenu u kojem treba iskazati pijetet žrtvama. Još nismo u fazi kada možemo govoriti o zločinu općenito i da su sve porodice našle mjesto u kojem leže njihovi bližnji. Još uvijek su rane otvorene. Zločin je bio stravičan, najveći zločin takvog tipa u Europi. Svake godine, a ne samo 11. jula, nas obavezuje da se prisjećamo zla rata. Mi i dalje živimo u društvima, u ovom slučaju BiH, u kojem se slobodno šeću ljudi koji su pravili zločine. Sve to pokazuje da nismo u stanju kao narodi da se suočimo s istinom", kazao je Beus Richembergh, koji je jedne godine bio prisutan u Potorčarima, dodavši da je to jedno iskustvo koje je neponovljivo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije