Berlusconi prvi put u posjeti Srbiji

Radiosarajevo.ba
Berlusconi prvi put u posjeti Srbiji

Italijanska državna delegacija predvođena premijerom Silviom Berlusconijem, kome je ovo prva zvanična posjeta Srbiji, stiže 15. jula u Beograd na Samit vlada Srbije i Italije, saznaju beogradske "Večernje novosti".

Berlusconi će doputovati u pratnji pet ministara, ali i poslovnih ljudi, a biće ovo uzvratni samit dvije zemlje na najvišem nivou, pošto je prvi skup održan novembra 2009. godine u Rimu. Na tom "inicijalnom" samitu bila je potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu i još 13 sporazuma iz mnogih oblasti, od ekonomije do kulture.

Za beogradsko okupljanje planirano je i parafiranje važnih sporazuma iz oblasti ekonomije, poljoprivrede i policijske saradnje, kao i sastanci Berlusconija sa predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem. Glavna tema samita biće dalja podrška Italije integracijama Srbije, pogotovo u dostizanju zacrtanog cilja da do kraja godine dobije status kandidata i datum za otvaranje pregovora sa EU.

Sa Berluskonijem dolaze ministar policije Roberto Marroni, odbrane Ignazio la Russa, ministar ekonomskog razvoja Paolo Romani, infrastrukture i saobraćaja Altero Matteoli i ministar poljoprivrede Francesco Saverio Romano.

Ministri policije potpisaće čak četiri sporazuma, od čega je jedan o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, na čemu se radilo skoro deceniju. Takođe, čelnici dvije vlada potpisaće zajedničku izjavu o saradnji u oblastima ekonomije i poljoprivrede.

Na marginama samita vlada biće održan i Biznis savjet, na kome će učestvovati vodeći privrednici dvije zemalja, a posebno će biti riječi o mogućnosti širenja ulaganja italijanskih kompanija koje su već u Srbiji, kao i povećanje izvoza domaćih firmi u Italiju.

U prvih pet mjeseci ove godine robna razmjena sa Italijom iznosila je 1,2 milijarde dolara, sa dobrim izgledima da do kraja 2011. dostigne rekordnih tri milijarde dolara. U Srbiji rade čak četiri italijanske banke i više od 200 kompanija, a među najvećima su Fiat, Benetton, Pompea...

Italija je šesta po ulaganjima u Srbiji, a njihove kompanije su za devet godina investirale skoro milijardu dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije