Berlin upozorio Nijemce zbog Parade u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Berlin upozorio Nijemce zbog Parade u Beogradu

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je njemačke državljane, koji planiraju putovati u Srbiju, da je za ovu sedmicu planirana Parada ponosa, piše Tanjug.

"Ukazuje se da bi na osnovu za nedjelju 28. septembra 2014. godine planirane Parade, demonstracije LGBT osoba za njihova prava, u centru Beograda, moglo doći do teškoća u saobraćaju", saopštilo je Ministarstvo u informaciji o opštim uslovima putovanja u Srbiju.

Za unutrašnjopolitičku situaciju u Srbiji kaže se da je u osnovi mirna i putnicima se savjetuje da se preko medija upoznaju s aktuelnom situacijom.

Podsjetimo, prije desetak dana u centru Beogradu je napadnut njemački državljanin D.H. (27), učesnik LGBT konferencije, koji je zadobio tešku tjelesnu povredu.

Povodom incidenta reagovao je i ambasador Njemačke u Beogradu Heinz Wilhelm, a zbog tog napada LBGT aktivisti organizovali su protestnu šetnju. Zbog napada na državljanina Njemačke, koji ima tešku povredu glave, uhapšene su tri osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije