Beogradski studenti: Ne odustajemo od blokade

Radiosarajevo.ba
Beogradski studenti: Ne odustajemo od blokade

Studenti beogradskog Filološkog fakulteta okupirali su i blokirali jutros zgradu fakulteta. Danas tačno u podne održan je i studentski zbor, na kojem je jasno rečeno da će blokada trajati do ispunjenja zahtjeva.
 
Kako javlja reporter e-Novina, organizatori su rekli da ni jedna studentska ni politička organizacija ne stoji iza njih.
 
Studenti će u toku dana organizovati Plenum koji počinje sa radom odmah i delegati će u njemu donositi odluke kako će blokada fakulteta teći dalje.
 
U razgovoru sa delegatom iz studentskog zbora, reporter e-Novina je saznao da ne planiraju da kontaktiraju Ministarstvo obrazovanja, nego čekaju da neko iz Ministarstva kontaktira njih, obzirom da na njihove zahtjeve od 6. oktobra, koje su predali sa kolegama sa Filozofskog i Fakulteta političkih nauka, niko nije odgovorio.
 
Prvi razlog pobune je, kako su naveli studenti, odbijanje ministarstva da razgovara s njima o njihovim zahtjevima za smanjenje bodova za upis u sljedeću godinu. Drugi razlog jeste vraćanje apsolventskog roka.
 
Na Filološkom funkcionišu samo šalteri za administrativne potrebe i ispred njih se čeka u redovima.
 
Beogradski studenti rade po istom modelu kao i zagrebački, koji su mjesecima tamošnji Filozofski fakultet držali u blokadi.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije