Beogradski Pride će vjerovatno biti zabranjen

Radiosarajevo.ba
Beogradski Pride će vjerovatno biti zabranjen

Ivica Dačić izjavio da će policija zabraniti Paradu ponosa 2. oktobra, ako je organizatori sami ne otkažu. Vrh države razmatra otkazivanje Pridea, saznaje B92.
 
"Parada treba da bude održana, ali ako postoji bojazan da bude većih problema od održavanja Parade i da dođe do većih incidenata, u svim zemljama Parada bi bila odložena", rekao je Dačić na Pasuljanskim livadama posle vježbe protivterorističkih jedinica MUP-a.
 
"Policija iz bezbednosnih razloga ne može da podrži održavanje svih ovih skupova, jer će doći do sukoba, žrtava, krvi i zbog toga ćemo ući u veliki haos", kazao je Dačić. 
 
On je rekao da Parada treba da bude održana i da bi bio najsretniji da nema incidenta i protivljenja, ali stav policije je jasan – visoki su bezbjednosni rizici. 
 
"Policija se nalazi pred izborom - pustiti da se neredi dogode ili moliti se Bogu da se to ne desi", rekao je Dačić. 
 
Ministar je kazao da se i u Americi ponekad ljudska prava uskraćuju kada su u pitanju bezbjednosni razlozi. 
 
U četvrtak su ministar policije Ivica Dačić i gradonačelnik Dragan Đilas apelovali na organizatore da se otkažu svi skupovi koji su za vikend zakazani u Beogradu. 
 
Dačić je ukazao da je bezbjednosna situacija u Srbiji složenija nego prije nekoliko sedmica i da zbog toga Paradu ponosa, kao ni jedan drugi skup, ne bi trebalo održati u nedjelju u Beogradu. 
 
Organizatori Pridea su ranije danas saopštili da neće otkazati paradu, kao i da je zahtjev gradonačelnika skandalozan jer izjednačava LGBT zajednicu sa nasilnicima koji žele uništavati imovinu i ugrožavati živote. 
 
Sličan scenarij je viđen 2009, kada su organizatori danima pred Povorku ponosu trpjeli pritisak da se manifestacija otkaže. Kako se to nije desilo, premijer Mirko Marjanović je samo dan pred Pride zakazan za 20. septembar 2009. predložio premještanje na drugu lokaciju. Organizatori su taj prijedlog nazvali "zabranom de facto", iako su se ministar policije Ivica Dačić i ostali visoki zvaničnici ograđivali da Pride nije zabranjen.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije