Beogradska Bajrakli džamija: 'Ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe'

Anadolija
Beogradska Bajrakli džamija: 'Ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe'
U punoj Bajrakli džamiji jutros je povodom nastupanja Ramazanskog bajrama klanjan bajram–namaz koji je predvodio reisu-l-ulema Sead Nasufović, a nakon klanjanog namaza, u haremu džamije organizovana je bajramska sofra.

Na bajramskoj hutbi reisu-l-ulema Nasufović rekao je da je Bajram vjernicima propisan druge godine po Hidžri i biće klanjan do sudnjeg dana te da se današnji dan na nebesima naziva danom nagrade, u kojem Allah nagrađuje svoje robove koji su ramazan ispostili.

 

„U toku ramazana imali ste jedinstvenu priliku videti sebe drugačije, onako kakvi bi zaista trebali biti, za razliku od onoga što jesmo mimo ramazana“, rekao je Nasufović.

 

Navodeći da kada bi cijelo čovječanstvo htjelo nabrojati sve Allahove blagodeti, ne bi u tome uspjeli, Nasufović je kazao da se nikada ne smiju zaboraviti gladni i dodao: „Allahu, oprosti nam. Mnogo grešimo. Više hrane bacimo, nego što pojedemo, a imamo gladnih komšija.“

 

Nasufović je kazao da su blagodetima ramazana vjernici obnovili i učvrstili vjeru i moral, dočekujući bajramski dan sretni i tužni.

 

„Sretni smo i neizmerno zahvalni Uzvišenom Bogu zato što još jedan ramazan ispostismo i u ibadetu provedosmo. Sretni smo zato što verujemo“, rekao je Nasufović i dodao: „Tužni smo zato što smo nemoćni svedoci vremena u kojem se svakodnevno ubija čovek, a čovek je Allahovo najlepše stvorenje. Tužni smo zato što se proliva nevina ljudska krv na svim meridijanima kugle zemaljske, a najtužniji smo kada vidimo smrt dece.“

 

Upitajući se kakav je čovjek koji može svoju ruku podići i krv proliti, Nasufović je zapitao: „Kakvi li su to ljudi koji u strahu drže sve putnike ovoga sveta, koji svojim delovanjem nanose teško breme tragičke krivice na pleća svih muslimana, pa i na pleća moja i tvoja?"

 

„Juče je takva pošast pokucala na vrata Medine, grada Poslanika Muhammeda s.a.v.s., pre toga u Bagdadu, Istanbulu, Parizu i mnogim drugim gradovima. Bože naš jedan jedini, daj nam snage i razuma da shvatimo da jednoumlje ne znači jedinstvo. Gospodaru naš oprosti nam i braći našoj koja su nas u veri pretekla i ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe prema vernicima“, dodao je Nasufović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije