Beograd: Usvojena rezolucija o Kosovu

Radiosarajevo.ba
Beograd: Usvojena rezolucija o Kosovu

Prijedlog rezolucije o osnovama za razgovore s institucijama Kosova i platforma iz koje je proistekao taj dokument usvojeni su u srijedu na zajedničkoj sjednici predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i Vlade Srbije.

"Srbija je na sednici Vlade pokazala da može da stane iza dokumenta jednoglasno, uz sva ograničenja koje svako od nas ima kada je reč o Kosovu"
, rekao je Nikolić na konferenciji za novinare, prenosi Al Jazeera Balkan.

Zajednička sjednica Vlade Srbije i predsjednika  Nikolića o platformi i rezoluciji o Kosovu, koja bi zatim trebala biti proslijeđena Skupštini na usvajanje, počela je oko 10.15 sati.

Obavezujuće za pregovorača

Vlada je ranije najavila da će na ovom sastanku usvojiti dva teksta - rezoluciju, obavezujući dokument o kojem će se izjašnjavati Parlament, i drugi obavezujući dokument za koji nije bilo izvjesno da li će biti definiran kao platforma, uredba ili zaključak.

Taj dokument sadrži, prenosi Tanjug, jasne instrumente za nastavak dijaloga, a kako su prenijeli beogradski mediji, bit će obavezujući za pregovarača - premijera Ivicu Dačića.

Rezolucija se sastoji od pet tačaka:
- da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova,
- da će dijalog s Prištinom biti nastavljen 
- da svaki pomak u dijalogu mora pratiti i napredak Srbije na putu eurointegracija,
- tačku o rješavanju statusa sjevera Kosova,
- tačku o posebnim garancijama individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije