Beograd: U utorak nastavak suđenja Mladićevim pomagačima

Radiosarajevo.ba
Beograd: U utorak nastavak suđenja Mladićevim pomagačima

Suđenje grupi od 10 optuženih za pomaganje i skrivanje Haškog optuženika Ratka Mladića nastavit će se u utorak saslušanjem svjedoka u Drugom općinskom sudu u Beogradu, prenosi Fena.

Penzionisani oficir Vojske RS-a Jovo Đogo, koji je preminuo prošle godine, u optužnici je označen kao organizator operacije skrivanja od 2002. godine, kada je Mladić napustio vojne objekte, pa do kraja 2005.

Optuženi su na teritoriji Beograda pronalazili i iznajmljivali sigurne stanove u kojima se Mladić skrivao, navodi se u optužnici.

Ovo suđenje je započelo krajem aprila ispočetka izjašnjavanjem optuženih o krivici, poslije godinu i po dana prekida koji je uslijedio zbog dileme sudova oko nadležnosti za suđenje.

Svi optuženi ponovili su da ostaju pri ranijim iskazima u kojima su negirali da su pomagali Mladiću tokom 2005. u skrivanju na području Beograda.

Izuzetak je bio bivši oficir Vojske RS-a Marko Lugonja, koji je priznao da je nekoliko dana Mladiću pružio utočište, podsjeća Tanjug.

Na optuženičkoj klupi zbog pomoći učinitelju poslije izvršenja krivičnog djela ostali su bivši oficiri VRS-a Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, kao i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Ljiljana Vasković, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.

Oni se optuženi da su u "produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužitelj Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega, koja ga tereti za 15 krivičnih djela ratnih zločina i genocida.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije