Beograd: Suđenje za krađu Cezanneove slike

Radiosarajevo.ba
Beograd: Suđenje za krađu Cezanneove slike


Suđenje četvorici optuženih za krađu slike Paula Cezannea Dječak u crvenom prsluku, kao i još tri slike iz muzeja u Cirihu 2008. godine trebalo bi početi danas u Specijalnom sudu u Beogradu i to iz drugog pokušaja, javlja Fena.

Optuženi su Ivan Peković, Bobe Nedeljkovski, Raško Mladenović i Goran Radojević. Oni su od 2008. do 11 marta 2012, kao članovi organizirane kriminalne grupe, iz galerija europskih zemalja uz upotrebu sile oduzimali umjetnička djela velike vrijednosti i prenosili ih na teritoriju Srbije.

Optužnica ih tereti da su 10. februara 2008. godine iz muzeja Zaklade Buehrle u Cirihu odnijeli četiri vrijedne umjetničke slike: Makovi od Vetheuila (Claude Monet, 1879), Grana Kestena u cvatu (Vincent Van Gogh,  1890), Dječak u crvenom prsluku (Paul Cezanne, 1888) i Grof Lepic sa kćerima (Edgar Degas, 1871), navedene slike su u Švicarskoj procijenjene na 180 miliona franaka.

U Beogradu 11. aprila 2012. godine, pronađena je slika u krovu Pekovićevog automobila, radi se o slici Paula Cezannea koja je procjenjena na 100 miliona franaka. Optužnica ih tereti za kaznena dijela razbojništva, udruživanje radi vršenja kaznenih dijela dok se Peković tereti i za nedozvoljeno nošenje vatrenog oružja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije