Beograd: Sreten Jocić oslobođen optužbi za ubistvo Ive Pukanića

Radiosarajevo.ba
Beograd: Sreten Jocić oslobođen optužbi za ubistvo Ive Pukanića

Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, prvooptuženi za ubistvo hrvatskog novinara i vlasnika lista Nacional Ive Pukanića u oktobru 2008. godine, oslobođen je optužbe, dok su Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović proglašeni krivim.

Milovanović i Kuzmanović su pred Specijalnim sudom u Beogradu danas osuđeni zbog zločinačkog udruživanja, odnosno teškog ubistva i suizvršilaštva. Milovanović je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina, a Kuzmanović na pet godina zatvora.

Milovanović je osuđen i za posjedovanje veće količine oružja i lažnih dokumenata, dok je Kuzmanović osuđen za suizvršilaštvo u dijelu ubistva.

Sudija Vladimir Vučinić je, čitajući presudu, rekao da su sva trojica optuženih oslobođeni optužbe za zločinačko udruživanje te da nisu postojali dokazi za to krivično djelo. On je rekao da je tokom tri i pol godine sudskog procesa izneseno niz dokaza koji jasno potvrđuju da je osuđeni Milovanović kriv za ubistvo hrvatskog novinara, javlja Anadolu Agency.

Takođe, u iznesenim dokazima, posebno je izdvojio brojna vještačenja, DNK analize, otiske prstiju vezane za oružje, prisustva u stanu u Zagrebu i Beogradu i brojne materijalne dokaze. On je napomenuo i izjave svjedoka Roberta Matanića i Tomislava Marjanovića.

Beogradski sud je u ovom postupku sarađivao s pravosudnim organima Hrvatske, održano je 64 ročišta, ispitano 36 svjedoka i 23 vještaka.

Prema obrazloženju presude, nije dokazano da je Jocić na teritoriji Srbije organizirao kriminalnu grupu, dok je za Milovanovića navedeno da je "slobodan strijelac" koji djeluje periodično i namjenski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije