Beograd: Sastanak Vučića i Erdogana u utorak

Radiosarajevo.ba
Beograd: Sastanak Vučića i Erdogana u utorak
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić bit će domaćin predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu tokom njegove posjete Srbiji, saopćila je Vučićeva Služba za saradnju s medijima.

Turski predsjednik u Beograd stiže u utorak, 10. oktobra, i taj datum posjete utvrđen je na sastanku Erdogana i Vučića u New Yorku, gdje su učestovali na sjednici Generalne skupštine UN.

Predsjednik Vučić je tom prilikom naglasio da će Erdoganova posjeta biti potvrda velikog prijateljstva dva naroda i izrazio zahvalnost turskim kompanijama koje su ulagale u najnerazvijenijim mjestima u Srbiji.

"Naša zemlja gaji iskreno prijateljstvo prema turskom narodu i mi danas imamo priliku da započnemo novi proces u našim odnosima", istakao je predsjednik Vučić.

Predsjednik Erdogan je naglasio da su odnosi Srbije i Turske veoma važni za mir i stabilnost Balkana.

"Srbija je ključna zemlja na Balkanu za očuvanje mira i stabilnosti i zato smo uvijek podržavali vaš europski put", rekao je turski predsjednik.

On je istaknuo da je neophodno raditi na jačanju ekonomskih odnosa i trgovinske razmjene koja je, kako je izjavio, 2016. godine iznosila oko 800 miliona dolara.

"Zajednički cilj treba da bude milijardu dolara i ja podržavam naše investitore da što više ulažu u Srbiju", zaključio je predsjednik Erdogan.

Dva predsjednika su razgovarali i o infrastrukturnim projektima za koje je turska strana zainteresirana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije