Beograd pun policije zbog izložbe o zločinima na Kosovu

Radiosarajevo.ba
Beograd pun policije zbog izložbe o zločinima na Kosovu

Brojni pripadnici MUP-a nalaze se u centru Beograda, zbog najavljenog upada desničara na izložbu Bogujevci/Vizuelna istorija rata, javlja B92.

Izložba, koja je otvorena večeras u Kulturnom centru Beograda, bavi se zločinom koji su 1999. počinili pripadnici Škorpiona nad članovima porodice Bogujevci, tačnije nad ženama i djecom, a cijelu priču o strašnom zločinu od kojeg se ledi krv u žilama možete pročitati ovdje:

Kontrapress: Hladnokrvno ubistvo

Na izložbi su prikazani video snimci života obične albanske porodice na Kosovu u trenucima prije nego što je njenih osmoro članova bilo ubijeno, dnevna soba u kojoj su živjeli, fotografije i predmeti koji im znače.

Prema posljednjim informacijama, incidenata na otvorenju izložbe nije bilo.

28. marta 1999. godine u Podujevu pripadnici Škorpiona ubili su četrnaest članova dvije porodice, među njima i dvogodišnje dijete. Petoro teško povrijeđene djece je preživjelo, a među njima i Saranda, Jehona i Fatos, koji su i autori izložbe koju su nacionalistički mediji i dio javnosti shvatili kao provokaciju.

Troje preživjele djece kasnije su svjedočili na suđenju Saši Cvjetanu, potom osuđenom na 20 godina zbog ovog zločina. Saranda, Jehona i Fatos ušli su u istoriju kao prva djeca koja su ikada svjedočila na suđenju za ratne zločine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije