Beograd: Protest Žena u crnom protiv rata u Siriji

Radiosarajevo.ba
Beograd: Protest Žena u crnom protiv rata u Siriji

Žene u crnom su u povodom rastućeg ratnog nasilja u Siriji, na Trgu Republike u Beogradu održale mirnu akciju u crnini i ćutanju pod nazivom Stop ratu u Siriji, javlja agencija Anadolija.

Aktivistkinje ove NVO su jednosatnim ćutanjem, obučene u crno, istakle transparente kojim su pozvale na prestanak ratnog sukoba u toj zemlji.

"Stop ratu u Siriji!", "Prekinite rat odmah!", "Ne napadajte Siriju!", "Solidarnost sa civilnim stanovništvom u Siriji!", pislao je na istaknutim transparentima ispisanim na srpskom, engleskom i arapkom jeziku.

Žene u crnom su, kako su istakle ovim mirnim protestom, željele da ukažu domaćoj i stranoj javnosti da je prije više od dvije i po godine opravdana pobuna protiv diktatorskog režima Bašara al-Asada prerasla u sveopšti rat praćen vjerskim i etničkim podjelama u kojem učestvuje mnoštvo oružanih formacija.

Kako je navedeno na pamfletima koje su dijelili prolaznicima "najveća žrtva je civilno stanovništvo, izloženo katastrofalnoj humanitarnoj krizi".

"Siriju je zbog rata napustilo preko 2 miliona ljudi, ubijeno je oko 100.000 ljudi, ogroman broj ranjenih i raseljenih lica. Kao u svakom ratu, najteže stradaju djeca i žene, koje su žrtve nebrojenih seksualnih zločina", podsjetile su aktivistice jedna od rijetkih organizacija u Srbiji koja se od devedesetih godina zalaže za vladavinu mira.

Vojna intervencija neće pomoći civilima

Ističući da se odlučno protive vojnoj intervenciji jer će u njoj najviše stradati civili, na protestu koji je ovim povodom prvi put održan u Srbiji predsjednica Žena u crnom Staša Zajović je poručila da je moguća intervencija samo u fukciji geostrateških interesa.

"Vojna intevencija će produbiti još više etničkih i vjerskih podjela i mislimo da bi ona bila isljučivo u fukciji geostrateških interesa, vojno-industrijskog kompleksa, prodaje oružja i onih koji ne zastupaju interese civilnog stanovništa“, rekla je Zajovićeva dodavši da se zalažu za to da se utvrdi odgovornost za upotrebu hemijskog uružja u Siirji od strane svih oružanih formacija.

"Trenutak je da se upitamo šta rade velike sila sa uništavanjem svojih ogromnih zaliha hemijskog oružja budući da je veoma cinično da SAD i Rusija budu u ulozi nekih pregovarača ako se zna da one imaju najveće zaliha tog oružja i nisu ga uništile", upitala je ona.

Istakavši da je ovo najopasnija kriza zadnjih godina u svijetu, predstavnica Žena u crnom je upozorila da ona može da ugrozi krhki svjetski mir.

Svjetsko javno mnjenje, s obzirom da će se njihovim novcem voditi rat i naša povezanost s mirovnim aktivistkinjama u SAD-u, Velikoj Britaniji i svjetskoj mirovnoj mreži Žena u crnom, dodala je veliko ohrabranjne da se svjetskim moćnicima da do znanja da ne vrše vojnu intervenciju.

Odgovarajući na pitanje koliko je međunarodna zajednica dala značaj humanitarnoj krizi i izbjeglicama kojih se samo u Turskoj mjere na stotine hiljada, ona je rekla da su totalno neodgovorni oni koji vojnim putem odlučuju o sudbiji Sirije.

"Takva međunarodna zajednica ne može da riješi humanitarnu krizu, može samo da je proizvede.Tom krizom će kasnije samo da se bave žene koje su i ovako najveće žrtve rata, humanitane i mirovne organizacije", ukazala je Staša Zajović i dodala da, ukoliko postoji politička volja, i na broj oružanih formacija koji se mjeri na stotine, može se tražiti drugo rješenje.

Podvukla je da nije bilo protesta širom svijeta do intervencije bi već došlo jer, kako je rekla, veliki su profitni interesi vojno-industrijkog kompleksa.

Na pitanje da li se zakasnilo sa sviješću da svjetska javnost bude obaviještena o realnoj slici o dešavanjima u Siriji, Zajović navodi da moćni mediji gledaju logiku vojno-industrijskih kompleksa.

"Gledaju te žrtve kao statističke brojeve i oni proizvode spektakularizaciju nasilja zato da bi opravdali vojnu intervenciju i daje prikažu u ime demokratije i ljudskih prava. To je krajnje cinično i opasno", ocijenila je Zajovićeva u razgovoru za Anadoliju.

Mladi nisu informisani i ne zanima ih

Građani Srbije i prolaznici koji su se zatekli tokom protesta u anketi za AA komenatrišu da je rat u Siriji primjer amričkog kapitalizma i imeprijalizma i proizvod svjetskih moćnika. Mlađi Beograđani kažu da nisu informisani i da imaju svojih problema.

"Američki, zapadni kapitalizam, kako hoćete", kaže Sonja, izražavajući saglasnost sa međunarodnom intervencijom u Siriji.

"Mislim da su tu zastupljena oba stava, da su velike podjele i da postoji ineteres velikih sila. Dovoljno je da neko 'kresne' i onda to ekskalira. Problem treba rešavati međunarodnim pravom, a ne stavljati se na stranu jednih ili drugih", kaže anketirani Jovan Veličković i smatra da je međunarodna zajednica već zakasnila u Siriji.

"Ne smijem da kažem, oni su suviše veliki i imaju i suviše para. Možemo da znamo sam ono što nam televizija servira", ocjenjuje 87-godišnji Slovenac, koji se zatekao u Beogradu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije