Beograd: Prijavljeno seksualno uznemiravanje u vrtiću

15
Radiosarajevo.ba
Beograd: Prijavljeno seksualno uznemiravanje u vrtiću
Foto: Twitter / Srbijanska policija / Ilustracija

Beogradski mediji su objavili da su roditelji prijavili vršnjačko nasilje i seksualno uznemiravanje u vrtiću "Povratak prirodi" u Zemunu.

Kako N1 prenosi, iz ove predškolske ustanove odgovaraju da je u pitanju bilo "neprimjereno istraživanje polnih razlika" i da se putem roditeljske Viber grupe "na osnovu površnih i netačnih informacija" raširila panika među roditeljima. Više javno tužilaštvo (VJT) je saopštilo da je roditelj slučaj prijavio policiji, ali da nema elemenata krivične odgovornosti djeteta, već je policiji naloženo da istraži postojanje eventualne krivične odgovornosti vaspitača u vrtiću.

Više javno tužilaštvo je saopštilo da je policijskoj stanici Zemun roditelj prijavio da njegovo dijete od pet godina ima povrede po tijelu, koje mu je nanijelo dijete istog uzrasta u vrtiću.

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Sarajevski policajci imali pune ruke posla: Uhvaćena dva bjegunca, priveden i lopov

Sarajevski policajci imali pune ruke posla: Uhvaćena dva bjegunca, priveden i lopov

"Ocenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog djela iz nadležnosti VJT u Beogradu jer djeca do 14 godina nisu krivično odgovorna. Zbog toga je naloženo policiji da obavijesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću. Takođe je naloženo da se izvijesti prosvjetna inspekcija kako bi preduzela mjere iz svoje nadležnosti", saopštilo je VJT.

Mediji su prethodno prenijeli da je grupa roditelja policiji prijavila navodno vršnjačko nasilje i seksualno uznemiravanje koje se desilo u jednom privatnom vrtiću u Zemunu. Prema prijavi roditelja, dva dječaka predškolske grupe su svog vršnjaka maltretirala u toaletu, tako što mu je jedan držao ruke a drugi stavljao prste u analni otvor, "napravivši mu podlive u pomenutoj regiji", prenosi Blic prijavu roditelja.

Dodaje se da roditelji sumnjaju da su ista dva dječaka u prethodnom periodu na isti način uznemiravala još jednog dečaka.

"Drugi dječak apsolutno odbija da priča na ovu temu, zbog čega roditelji osnovano sumnjaju da je i on žrtva ovakvih događaja od strane dječaka iste grupe. Takođe, navodimo da postoji još djece koja ne žele da razgovaraju na ovu temu ili daju samo kratke i nepotpune odgovore svojim roditeljima koji pokušavaju da saznaju da li su i oni eventualno bili žrtve pomenutih događaja", piše u prijavi.

Iz vrtića "Povratak prirodi" za medije odgovaraju da su roditelji prijavili da je u grupi predškolaca primijećeno "neprimjereno istraživanje polnih razlika", poslije čega su obavljeni individualni razgovori sa djecom koja su bila akteri događaja, a zatim i individualni sastanci sa roditeljima te djece.

"Stručni saradnici i vaspitači su sa djecom radili na edukaciji i prevenciji takvih oblika ponašanja. Kroz razgovore su djeca podstaknuta da radoznalost ispolje na socijalno poželjan način, takođe predočene su im posljedice narušavanja sopstvene i tuđe intime", kažu iz PU "Povratak prirodi".

Ističu da navedneom ponašanju, uzimajući u obzir razvojni uzrast djece, ne treba davati seksualne konotacije.

"Na ovom uzrastu deca nisu svjesna ozbiljnosti i prirode takvog istraživanja, a uloga nas odraslih je da ih blagovremeno usmjerimo i edukujemo, između ostalog i sopstvenim primjerom i kroz otvoren razgovor… Komunikacija roditelja putem Viber grupa, na osnovu površnih i netačnih informacija, dovela je do nekonstruktivnog djelovanja i širenja panike među roditeljima", ističu iz vrtića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije