Beograd: Prijave zbog prijetnji LGBT osobama na Facebooku

Radiosarajevo.ba
Beograd: Prijave zbog prijetnji LGBT osobama na Facebooku

Beogradska policija podnijela  je 17 krivičnih prijava protiv osoba koje su prijetile, uglavnom preko Facebooka, učesnicima Parade ponosa, izjavio je Veselin Milić, javlja Tanjug.

Šef beografske policije je rekao da su krivične prijave podnesene u redovnom postupku zbog ugrožavanja sigurnosti građana. Milić je dodao i da je beogradska policija ukupno identifikovala 39 osoba koje su preko društvenih mreža prijetili učesnicma te manifestacije.

RTS javlja da je od tih 39 osoba, osam iz Beograda, da su protiv sedam podnesene krivične prijave, a da je jedna osoba maloljetna. Ostalih 31 su iz drugih gradova Srbije, a protiv 10 osoba iz unutrašnjosti su podignute krivične prijave.

Podsjetimo, prošlog petka Biro za koordinaciju bezbjednosnih službi odlučio je da zabrani Paradu ponosa, koja je najavljena još prošle godine. Bila je to treća godina za redom da je najavljena Parada ponosa u Beogradu zabranjena.

Sve najaktivnije desničarske organizacije u Srbiji najavile su svoje proteste koji su se trebali održati istovremeno kad i najavljena povorka.

Grupa LGBT aktivista i građana ipak je prošetala gradom i to kasno uveče u petak u znak protesta zbog zabrane Parade. Šetnja je protekla bez incidenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije