Beograd: Pretučen urednik Foneta Davor Pašalić

Radiosarajevo.ba
Beograd: Pretučen urednik Foneta Davor Pašalić

Urednik novinske agencije Fonet Davor Pašalić (55) pretučen je noćas u Novom Beogradu.

Fonet je saopštio da su Pašalića, koji se pješice vraćao kući, kod Vojnomedicinskog centra presrela trojica nepoznatih mladića i od njega zatražili novac, prijeteći mu da imaju pištolj.

Kada je odbio da im da novac, kako je navedeno, počeli su da ga tuku rukama i nogama i pri tome mu zadali više od 30 udaraca.

“Dok su ga tukli, napadači su vikali da je ustaša i Hrvat”, navedeno je u saopštenju Foneta.

Kada su konačno prestali da ga udaraju i potom otišli, Pašalić je ustao sa zemlje i krenuo preko autoputa prema zgradi u kojoj stanuje. Usput su mu prišla dvojica starijih, takođe nepoznatih mladića, i počeli da se raspituju o napadu. Jedan mu je dao papirne maramice da obriše krv sa lica. Zajedno sa njim su prešli most preko autoputa.

Na drugom kraju mosta, međutim, ponovo su ga dočekala trojica napadača i opet počeli da ga tuku, uz povike "ustašo" i da imaju pištolj, dok su se dvojica starijih izmakli u stranu i sve to posmatrali.

U nekom momentu, Pašalić je uspeo da se udalji, okrvavljen je došao do stana, presvukao se, otišao u Urgentni centar, koji nije bio dežuran, pa su ga poslali na Vojnomedicinsku akademiju (VMA). Tamo su mu sanirane teške povrede glave, posle čega je dao izjavu policijskoj patroli koja je tu bila.

Pašalić je zadobio posekotine i podlive po glavi, licu i usnoj duplji, polomljena su mu dva zuba i ima modrice po cijelom tijelu.

Novinska agencija Fonet najoštrije je osudila brutalni napad na Pašalića i zatražila hitnu akciju policije i tužilaštva, kako  bi napadači što prije bili pronađeni i kažnjeni. Fonet očekuje da istraga najhitnije utvrdi i motive nasilja, budući da su napadači, osim pokušaja iznude novca, Pašalića najgrublje vređali i na nacionalnoj osnovi.

Novinska agencija Fonet pozvala je svjedoke incidenta da se jave policiji i pruže potrebne informacije i traži efikasnu reakciju pravne države, kako bi se na ulicama Beograda i širom Srbije konačno stalo na put ugrožavanju prava na život, nasilju i svim vidovima netolerancije.

Zaključuje se da bi odsustvo hitne reakcije policije i pravosuđa doprinijelo širenju atmosfere straha i nesigurnosti, ne samo u medijima, nego i društvu u cjelini, i dodatno ohrabrilo potencijalne napadače.

Davor Pašalić je dugogodišnji medijski profesionalac koji je radio u više beogradskih redakcija i pisao je o temama organiziranog kriminala, korupcije i sugurnosti.

Policija radi na rasvjetljavanju događaja

Iz Biroa za saradnju s medjima MUP-a Srbije za AA je rečeno da za sada nema informacija o osumnjičenima za napad na Pašalića i da policija radi na rasvjetljavanju tog događaja.

Reagovala su i novinarska udruženja u Srbiji tražeći od policije da što prije otkrije počinioce napada.

Novinarska udruženja osudila napad 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) “traži od policije da što prije identifikuje i preda nadležnom tužilaštvu trojicu huligana koji su u noći između srede i četvrtka divljački pretukli Pašalića, urednika Novinske agencije Fonet".

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da policija hitno identifikuje i procesuira napadače na urednika Foneta. UNS je posebno zabrinut za bezbjednost Pašalića, kojeg je troje mladića tuklo nakon što je odbio da im da novac, uz povike da je ustaša i Hrvat.

Izmjenama Krivičnog zakonika iz 2009. godine, medijski profesionalci su uvršteni među pripadnike profesija sa statusom djelatnosti od javnog značaja. Bezbjednosti novinara je, prema ocjenama novinarskih udruženja, već godinama ozbiljan društveni problem u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije