Beograd: Policija spriječila desničare da uđu na izložbu

Radiosarajevo.ba
Beograd: Policija spriječila desničare da uđu na izložbu

Beogradska policija večeras je, pred otvaranje izložbe Bogujevci/Vizuelna istorija rata udaljila pedesetak pripadnika desničarskih organizacija koji su izložbu o zločinu Škorpiona na Kosovu shvatili kao provokaciju, javlja Tanjug.

Beograd pun policije zbog izložbe o zločinima na Kosovu

Izložba je otvorena u Kulturnom centru Beograda u 18 sati. Oko 18.45 na izložbu je došao i premijer Srbije Ivica Dačić.

Grupa od pedesetak pripadnika uglavnom desničarskih organizacija protestovala je večeras protiv ove izložbe, a reporter B92 sa lica mjesta je javio da je policija udaljila osobe koje su se okupile ispred Kulturnog centra Beograda u Knez Mihajlovoj ulici. Reporter B92 također je javio da je najmanje jedna osoba privedena.

Okupljene su sa stepenica ispred Kulturnog centra Beograda opkolili policajci sa opremom za razbijanje demonstracije i, bez upotrebe sile, jednostavno pomjerili ka nekadašnjem restoranu Ruski car.

Osim povika "Izdaja, izdaja" i "Kosovo je Srbija", tokom udaljavanja te grupe nije bilo drugih incidenata. Prethodno je iz grupe koja je protestovala nekolicina njih dobacivala onima koji su došli da pogledaju izložbu.

Na ulazu u Kulturni centar Beograda takođe su, policajci u civilu, koji preventivno proveravaju sve koji žele da pogledaju izložbu.

Na izložbi se mogu vidjeti fotografije i video snimci života obične albanske porodice na Kosovu u trenucima prije nego što je njenih osmoro članova bilo ubijeno, dnevna soba u kojoj su živjeli, fotografije i predmeti koji im znače.

Kontrapress: Hladnokrvno ubistvo

28. marta 1999. godine u Podujevu pripadnici Škorpiona ubili su četrnaest članova dvije porodice, među njima i dvogodišnje dijete. Petoro teško povrijeđene djece je preživjelo, među njima i Saranda, Jehona i Fatos, autori izložbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije