Beograd podržao kandidaturu BiH za Vijeće sigurnosti

Radiosarajevo.ba
Beograd podržao kandidaturu BiH za Vijeće sigurnosti

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u razgovoru sa srpskim državnim vrhom u Beogradu dobio je danas podršku Srbije za kandidaturu BiH kao nestalnog člana Vijeća sugurnosti UN.

"Srbija podržava cjelovitost BiH. Razgovarali smo o tome kako bismo mogli unaprijediti saradnju Srbije i BiH, pogotovo u ovo doba krize, jer je jako važno da ima više ekonomske saradnje", rekao je Inzko medijima iz RS na kraju protokolarne posjete Beogradu.

Inzko je razgovarao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, šefom diplomatije Vukom Јeremićem i potpredsjednikom Vlade Božidarom Đelićem o situaciji u BiH i regionu, kao i o provođenju Dejtonskog sporazuma.

Inzko je istakao da sa ovih sastanaka nosi pozitivne zaključke, te da je razgovarano o nekim zajedničkim projektima iz oblasti infrastrukture i energetike.

"Drina, zajednička rijeka, ima veliki potencijal vodene energije za hidrocentrale'', rekao je Inzko i dodao da, što se tiče infrastrukture i puteva, srpske firme mogu da konkurišu na tendere i konkurse.

On je naglasio da su sve susjedne zemlje dobrodošle da učestvuju i investiraju novac u BiH, a pogotovo Srbija i Hrvatska.

Inzko je naveo da je od zvaničnika Srbije dobio poziv da ponovo dođe u Beograd, te dodao da će redovno dolaziti i u Beograd i u Zagreb, kao i da političari iz BiH treba da dolaze u te dvije zemlje.

On je rekao da bi predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović trebalo krajem ovog mjeseca posjetiti Beograd i dodao da treba da bude i uzvratnih posjeta Sarajevu, jer se tako podstiče sinergija.

Inzko je naveo da u petak, 8. maja, ide u posjetu Zagrebu, gdje će se sresti sa hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i šefom diplomatije Gordanom Јandrokovićem.

Inzko, koji je nekada bio kulturni ataše Austrije u Beogradu, rekao je da će se danas sastati i sa akademikom Ljubomirom Tadićem, ocem srpskog predsjednika Borisa Tadića.

"Profesora Tadića znam iz 1982. godine kada sam bio u Beogradu ataše za kulturu. Јa sam tada imao mnogo kontakata sa ljudima iz kulture, piscima i glumcima, a jedan od profesora sa kojim sam kontaktirao bio je profesor Tadić, ali i Milovan Đilas. Drago mi je da ga danas opet vidim poslije toliko godina", naveo je Incko.

Komentarišući predstojeću posjetu američkog potpredsjednika Joseph Bidena Sarajevu, Inzko je rekao da pozdravlja sve posjete koje nose pozitivnu energiju kojima se podržava BiH.

srna/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije