Beograd - Podgorica: Zahlađenje odnosa neće potrajati

Radiosarajevo.ba
Beograd - Podgorica: Zahlađenje odnosa neće potrajati

Podgorica

Nakon što je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom, a zvanična Srbija odreagovala povlačenjem svog ambasadora u Podgorici na konsultacije u Beograd, ne očekuje se dalje zatezanje odnosa između dvije države.

Pojedini subjekti očekuju da će se politički odnosi vremenom popraviti. Predsjednik Skupštinskog odbora za međunarodne odnose Miodrag Vuković kaže da nikome nije u interesu da se odnosi radikalizuju.

Obje vlade su pod pritiskom međunarodne zajednice


Politički analitičar Dragan Rosandić kaže da se političke elite dvije države veoma dobro poznaju jer su dugi niz godina, na primjer, važni ljudi iz Demokratske stranke davali podršku crnogorskoj vlasti pred važne izbore. U ovom trenutku su, prema riječima Rosandića, i Vlada Crne Gore i Vlada Srbije pod jakim pritiskom međunarodne zajednice po različitim osnovama, tako da on očekuje da se odnosi neće dalje radikalizovati. Rosandić ocjenjuje da bi unapređenjem ekonomskih odnosa bilo važno učiniti pozitivne korake za obje zemlje, dok će, kako zaključuje, zahlađenje političkih odnosa proći prije ili kasnije

"Neko političko manevrisanje i zatezanje prije svega mi se čini da je u Srbiji za više neku unutrašnju političku scenu, jer vidim da i u Srbiji i ova vlast je otprilike usmjerena u istom pravcu i pod pritiskom je međunarodne zajednice, tih ključnih igrača i čini mi se da je to više neki alibi za unutrašnju političku scenu, povlačenje tih poteza, pa onda poslije izvjesnog vremena opet neko približavanje", rekao je.

Obustavljanje komunikacije između dvije vlade rezultiralo je, između ostalog, otkazivanjem posjete crnogorskog ministra odbrane Bora Vučinića Beogradu koja je bila planirana za danas kada je trebalo da bude potpisan sporazum o razmjeni imovine i dokumenata između dvije države.

Pitanje vile "Crnogorka"


Pored toga, namjerno ili ne, otvoreno je i pitanje zakupnine vile "Crnogorka" u Beogradu gdje je sjedište crnogorska ambasade. Vlada Srbije je ispostavila račun od milion i po eura za zakup koji mjesečno iznosi 35.000 eura, a o čemu javnost nije ranije bila obaviještena.

Sekretar crnogorskog Ministarstva inostranih poslova Mirsad Bibović je ponovio za Radio Sobodna Evropa da ovo pitanje može biti tretirano u procesu sukcesije imovine bivše Jugoslavije.

Vezano:
Vujanović: Uvjeti za pune diplomatske odnose sa Kosovom
Crna Gora i Kosovo uspostavili diplomatske odnose

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije