Beograd: NVO traže omogućavanje Parade ponosa

Radiosarajevo.ba
Beograd: NVO traže omogućavanje Parade ponosa

Neprihvatljivo je da se Vlada Srbije krije iza sigurnosnih procjena dok uskraćuje građanima osnovna ljudska prava, ocijenila je grupa nevladinih organizacija koja je pozvala Vladu da da omogući da se 28. septembra u centru Beograda održi Parada ponosa.

Nevladine organizacije zahtijevaju od Vlade da hitno prestane s kršenjem prava na slobodu okupljanja i sa sakrivanjem iza 'sigurnosnih procjena' da bi se onemogućila Parada ponosa.

"Vlada mora osigurati pravo na slobodu okupljanja, jer je na to obavezuju Ustav, zakoni i vrijednosti na kojima je utemeljena država", navodi u priopćenju Kuća ljudskih prava i demokracije, koja okuplja pet nevladinih organizacija, javila je Fena pozivajući se na Tanjug.

Oni smatraju i da "ako sigurnosna procjena i ove godine pokaže da policija ne može osigurati skup, odgovorni za takvu situaciju moraju snositi posljedice".

"Ako nisu u stanju osigurati slobodu okupljanja u Beogradu, ministar policije Ivica Dačić i koordinator službi sigurnosnti Aleksandar Vučić trebaju odmah podnijeti ostavke na svoje funkcije", navodi se u priopćenju.

Kuću ljudskih prava i demokracije čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Ovogodišnja Parada ponosa počela je u subotu u Beogradu, obuhvaća niz manifestacija ali još nije poznato, iz sigurnosnih razloga, hoće li 28. septembra biti organizirana šetanja u centru Beograda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije