Beograd nije kriv za probleme na Kosovu

Radiosarajevo.ba
Beograd nije kriv za probleme na Kosovu

Šef švedske diplomatije Carl Bildt ocijenio je danas da Kosovo nije prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji i istakao da Srbija nije odgovorna za probleme na sjeveru Kosova.

"Vlasti u Beogradu imaju veoma ograničen uticaj na događaje na sjeveru", rekao je Bildt u Luksemburgu, gdje je danas zasjedao Savjet ministara EU.

On je dodao da je problem u tome što vlasti u Prištini nisu stekle povjerenje građana, koji tamo žive.

Odgovarajući na pitanja novinara o izgledima da Srbija postane kandidat za članstvo u Uniji, Bildt je rekao da Švedska priželjkuje i podržava donošenje takve odluke.

"Još radimo na tome. Voljeli bismo da odluka bude pozitivna. Podržavamo članstvo svih zemalja zapadnog Balkana i pristup korak po korak na osnovu učinka", rekao je Bilt i dodao da Kosovo nije prepreka na tom putu.

Upitan zašto se status kandidata daje državi poput Srbije koja "pravi toliko problema na sjeveru Kosova", Bildt je istakao: "Ne mislim da ona pravi probleme".

"U krajnjem slučaju na vlastima u Prištini je da steknu povjerenje svih građana. Vlasti u Beogradu imaju veoma ograničen uticaj na događaje na sjeveru. Ako Priština ne bude stekla povjerenje svih građana to neće funkcionisati", objasnio je Bildt.

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini izjavio je da će Italija gurati kandidaturu Srbije, iako je bilo nekih problema.

"Nadam se da će biti obnovljen dijalog Beograda i Prištine. To nije preduslov za kandidaturu, ali bi to pomoglo poboljšanju atmosfere", rekao je Fratini.

Povodom prijedloga da se održi konferencija o Kosovu, Fratini je rekao da ne zna detalje, ali će o tome za dva dana u Beogradu razgovarati sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije