Beograd nastoji proširiti postignuti sporazum

Radiosarajevo.ba
Beograd nastoji proširiti postignuti sporazum


Pregovarački tim Beograda prenio je danas predstavnicima Europske komisije zahtjev da se otpočne s dijalogom o pitanjima koja nisu obuhvaćena sporazumom, javlja Tanjug.
     
"Naša strana je prenijela predstavnicima Europske komisije zahtjev da se otpočne s dijalogom na visokoj poltičkoj razini o pitanjima koja nisu obuhvaćena sporazumom, a koja su od životnog značaja za obje strane", rečeno je u izvorima bliskim beogradskom timu.
     
To su pitanja imovine, položaja Srpske pravoslavne crkve (SPC), kao i uslovi za učestvovanje Srba u centralnim institucijama Prištine.
     
"Za sada smo razgovarali bilateralno s predstavnicima EU. Razgovori su otvoreni i složeni", rekao je isti izvor.
     
Sastanak pregovaračkih timova Beograda i Prištine za primjenu briselskog sporazuma počeo je u Bruxellesu oko 14 sati.
     
Ovo je njihov drugi sastanak otkako su predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hashim Thaci parafirali sporazum 19. aprila.

Beogradski tim, kao i prošlog puta predvodi savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić, a prištinski zamjenik premijera Hajredin Kuci. Evropsku komisiju u razgovorima predstavlja direktor za proširenje Fernando Gentilini.     
 
Prva runda razgovora timova za implementaciju je održana prije dvije sedmice, bez dogovora.
     
Prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prištinska strana tom prilikom pokušala da nametne rješenja koja nisu dio sporazuma, kao i da će Beograd strogo voditi računa da se primjeni samo ono što je predviđeno u parafiranom dokumentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije