Beograd: Ivica Dačić posjetio izložbu o zločinima Škorpiona

Radiosarajevo.ba
Beograd: Ivica Dačić posjetio izložbu o zločinima Škorpiona

U Kulturnom centru Beograda sinoć je otvorena izložba Bogujevci // Vizuelna istorija omaž svim porodicama i žrtvama rata, koja govori o ratnim zločin nad albanskom porodicom Bogujevci u Podujevu 1999. godine, prenosi Anadolu Agency.

Uoči i za vrijeme otvaranja izložbe nekoliko desetina osoba sa četničkim obilježjima protestivalo je na Trgu Republike u blizini Kulturnog centra, ali su ih jake snage policije udaljile od ulaza u izložbeni prostor.

Izložba ovakve vrste koja se po prvi put održava u prijestonici Srbije je multimedijalno iskustvo koje je, zapravo, kulminacija decenije posvećenog rada tri umjetnika sa Kosova koji su preživjeli jedan od najgorih masakara na Balkanu, počinjenih od strane srpskih snaga. Zamišljena je kao posveta svim nevinim žrtvama rata i dokaz da istina i pravda mogu nadjačati zlo, poručili su organizatori izložbe.

Na izložbu je, pored velikog broja posjetioca, došao premijer i ministar policije Srbije Ivica Dačić koji je obišao izložbu i razgovarao sa njenim autorima - priživjelo troje žrtava masakra Fatos, Jehona i Saranda Bogujevci.

"Važno je za nas što smo ovdje, osjećamo da smo morali preživjeti da bi rekli svoju priču i istinu, da kao umjetnici nađemo svoj put kako bi prenijeli istinu", rekla je Saranda Bogujevci, izrazivši očekivanje da će veliki broj Beograđana obići ovu izložbu.

Dačić je nakon upozvanja s autorima izložbe i uz njihovu pratnju obišao izložbene eksponate iz realnog života porodice Bogujevci i, ističući svoje utiske, naveo da je lično reagovao zbog toga što su postojale prijetnje zbog održavanje izložbe i čak mogućnost da se ona ne održi.

On je rekao da su se on i vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić lično založili da izložba bude održana kako bi, kako je kazao, postojala puna sloboda da se čuju ljudske sudbine koje su bile teške i tragične na svim stranama u ratovima na prostru bivše Jugoslavije. Kako je dodao, naročito je bila teška sudbina djece i civilnog stanovništva.

"Bilo bi loše ukoliko se ovakvom izložbom podrazumeva da se govori o ‘našim ili njihovim žrtvama’. Žrtve su žrtve”, rekao je Dačić, dodavši da je čak u Bruxelelsu predlagao da se na Kosovu izgrade zajedničkih spomenici svim žrtvama.

Istakavši da su za ovaj zločin prema porodici Bogujevci osuđeni oni koji su ga počinili, Dačić je rekao da je od izvinjenja važnije da neko bude osuđen.

"Voleo bih da budu osuđeni svi oni koji su počinili zločin prema civilnom stanovništvu na prostoru bivše Jugoslavije. Voleo bih da ovakva istina može da se predstavi na svim tačkama bivše Jugoslavije", poručio je Dačić koji je lider Socijalističke partije Srbije (SPS), stranke koju je osnovao Slobodan Milošević 1990. godine.

Dačić je izrazio saučešće porodicama svih žrtava, navodeći da je Srbija učinila mnogo za mir u regionu.

"U ime Srbije još jednom kažem da svi oni koji su počinili zločine sigurno moraju da odgovaraju. To nisu sigurno uradili u ime Srbije, niti ih je neko za to ovlastio", izjavio je Dačić.

Premijeru Srbije su tokom obilaska izložbe prikazani eksponati među kojima i džemper dvogodišnjeg dječaka i njegove setre koji su ubijeni.

Na otvaranju izložbe pored velikog broja javnih ličnosti i predstavnika civilnog sektora, prisustvovao je lider Liberalno demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović sa saradnicima, oficir za vezu Kosova u Beogradu Valdet Sadiku, kao i ekipe kosovskih medija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije