Beograd i Priština nastavljaju pregovore

Radiosarajevo.ba
Beograd i Priština nastavljaju pregovore

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine održavat će se danas prijepodne u Briselu, pod okriljem Evropske unije, a s ciljem normalizacije odnosa dvije zemlje. Dvije strane će pokušati da nađu kompromis o graničnim prelazima na sjeveru Kosova.

Sinoć su Beograd i Priština postigli dogovor o uzajamnom priznavanju univerzitetskih diploma. Po ovom pitanju je dogovoreno da se prihvataju određene zamjene za univerzitetske diplome koje na sebi ne nose nikakva statusna obilježja. Šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da će današnji razgovori koji počinju u ovim trenucima biti teški.

Šefica kosovskog tima u dijalogu Beograd-Priština Edita Tahiri izjavila je sinoć u Briselu da je u nastavku dijaloga s Beogradom načinjen izvjestan napredak koji predstavlja dobar znak za današnji nastavak razgovora kada će se, kako očekuje, razgovarati i o graničnim prelazima.

Problem graničnih prelaza

Na zadnjem, šestom krugu pregovora, početkom septembra postignut je dogovor o carinskim pečatima i katastru, a nakon toga pregovori su prekinuti zbog napetosti na sjeveru Kosova.

Kosovski Srbi ne pristaju da kosovske vlasti nadziru granične prelaze Jarinje i Brnjak, koje Beograd naziva administrativnim prelazima. Prema pisanju kosovskih medija, sada će se razgovarati o zajedničkom nadzoru na graničnim prijelazima između Kosova i Srbije, što bi uključivalo zajedničke djelovanje policije i carinika Kosova, Srbije i Eulexa, čemu se kosovski Srbi protive, prenijela je Hina.

Srbija očekuje da će u decembru dobiti status kandidata za EU, što je preporučila i Evropska komisija, ali preduslov za to je nastavak dijaloga s Kosovom. Odluku o kandidatskom statusu jednoglasno donose šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, a za sada te jednoglasnosti još nema.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije