BBC: OVK otimala i mučila kosovske civile

Radiosarajevo.ba
BBC: OVK otimala i mučila kosovske civile

Oslobodilačka vojska Kosova otimala je kosovske civile koje je potom mučila, a u mnogim slučajevima i ubila, tvrdi BBC koji je proveo svoju istragu u slučaju koji se već dugo vremena pokušava zataškati.

Njihovi izvori tvrde da su kosovski Srbi, Albanci i Romi bili među dvije hiljade nestalih osoba za vrijeme rata na Kosovu koji je završio 1999. godine.

Premijer Kosova Hashim Thaqi negirao je ove navode rekavši kako je svjestan da su pojedinci nakon rata "zloupotrebljavali uniforme", ali i istaknuo kako se Oslobodilačka vojska ogradila od tih djela. Dodao je da su takva zlostavljanja bila "minimalna".

BBC doznaje kako je u njihovoj istrazi otkriveno da su mnogi oteti ubijani zbog organa te da su fizički dokazi koje su skupili istraživači UN-a uništeni nakon naredbe Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u Haagu (ICTY).

Bivši zarobljenik Oslobodilačke vojske koji je želio ostati anoniman, Albanac s Kosova koji je bio zarobljen u Kukešu, BBC-u je otkrio da je u tom mjestu ubijeno 18 zatvorenika. Dodaje je kao se usred noći čulo zapomaganje zatvorenika, a zlostavljani su od grupa s po pet-šest vojnika.

Istraga je pokazala kako su neki oteti u junu 1999., šest sedmica nakon završetka rata, kada su i NATO-ove jedinice osiguravale to područje. Navodno je nakon završetka rata oteto oko 400 kosovskih Srba i još se vode kao nestali, sudeći po Udruženju nestalih osoba Srbije, dok ih je iz ratnog vremena još 150 nestalih.

fena

Oko 1.500 Albanaca smatra se nestalima iz vremena kada su Srbi izvršili pokolj na tom području. Stotine tijela nađeno je u masovnim grobnicama u Srbiji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije