Barikade i dalje na putevima

Radiosarajevo.ba
Barikade i dalje na putevima

Srbi koji su od 25. jula svakodnevno na barikadi u selu Rudare kod Zvečana motre i na pravce ka Brnjku i Jarinju, a oni koji danonoćno dežuraju kažu da su neizvijesnost i napetost riječi koje najbolje opisuju stanje na sjeveru Kosova.

 Noć na sjeveru Kosova protekla je mirno. Na barikadi u Rudaru se na svaka četiri časa smjenjuju građani iz Kosovske Mitrovice i Zvečana i još nema najave kada će i taj putni pravac, koji vodi ka južnoj Kosovskoj Mitrovici, biti odblokiran, prenose Televizija "Most".

Vozilima međunarodne misije omogućen je slobodan prolaz svim putevima, osim kroz Rudare, gdje će krst koji je postavljen na sredinu puta ostati još neko vrijeme, kažu u kriznom štabu Kosovsko-mitrovačkog okruga.

Zabrinuti za sudbinu ovog dijela pokrajine, predsjednici četiri opštine sa sjevera Kosova uputili su juče pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome zahtijevaju da ih zaštiti od najave čelnika privremenih kosovskih institucija u Prištini da će nasilno integrisati sjever Kosova i da će poslije povlačenja Kfora na prelaze dovesti albanske carinike i policajce.

Oni u pismu optužuju i čelnike Kfora i Euleksa da su se stavili na stranu Albanaca i da im pomažu da nasiljem nad Srbima i ostalim nealbancima na sjeveru ostvare svoje ciljeve.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije