Bandić slučajno snimljen: Ne možemo legalno uzeti 200 miliona

Radiosarajevo.ba
Bandić slučajno snimljen: Ne možemo legalno uzeti 200 miliona
Neformalni razgovor gradonačelnika Milana Bandića i Slavka Kojića, pročelnika za financije Grada Zagreba, snimljen je sasvim slučajno nakon što je ispred njih stajao upaljeni mikrofon.

Naime, Grad Zagreb raspisao je konkurs za finansiranje novih investicija vrijedan 200 miliona kuna, koji je istekao prije dva dana što je ujedno bila i tema razgovora, piše Index.

"Što se tiče plasmana Holdinga u Grad Zagreb, 200 milijuna kuna što smo raspisali, mi to ne možemo po zakonu uzeti", objašnjava Kojić Bandiću.

"Zašto? Reći ću ti. Jer ne možemo uzet nego dugoročno, a ovo je sedam mjeseci", objašnjava Kojić. 

"Ajde da sjednemo idući tjedan", govori Bandić. 

"Da, ali treba doći kod mene razgovarati", zaključuje Kojić nakon čega se HRT-ov snimak prekida. 

"Riječ je o tome da je emisijom obveznica Holding u situaciji velike likvidnosti. Prodale su se obveznice i prikupila su se sredstva za otplatu starih obveznica. Naravno, te stare obveznice dospijevaju krajem lipnja dogodine, ne može se posljednji dan prodavati nove da bi se stare platilo. Ta se operacija obavila ljetos, nove su se obveznice prodale. Došlo se do nekih milijardu i osamsto milijuna kuna. Istovremeno grad Zagreb sukladno odlukama gradske skupštine i proračuna provodi javni natječaj za 200 milijuna kuna dugoročnog zaduženja za kapitalnu izgradnju sukladno programu koje je Gradska skupština. Nije točno da je nepoznato u što će se ta sredstva uložiti, to piše u programu kapitalne izgradnje Grada Zagreba", objasnio je Kojić Indexu sporni snimak.

"Netko je došao na ideju da bi bilo oportuno u međuvremenu angažirati sredstva Holdinga umjesto se zaduživati kod banaka na sedam - osam mjeseci, što ima logike. Zašto ići po kredit kad imaš na računu novce. Ali postoji jedno ograničenje - kratkoročno se jedinice lokalne samouprave ne mogu zaduživati za kapitalnu izgradnju nego samo za premoštenje kratkoročnih obveza. Prema tome, mi ne možemo kratkoročno posuditi novce od Holdinga da bismo financirali dugoročno kapitalnu izgradnju jer to niti ima smisla niti zakon dopušta. Eto to sam ja rekao gradonačelniku i napomenuo mu da o tim stvarima treba doći u moj ured razgovarati, a ne po kuloarima", objasnio je Kojić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije