Bandić slavio u Zagrebu, Kerum u Splitu

Radiosarajevo.ba
Bandić slavio u Zagrebu, Kerum u Splitu

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena birališta nakon drugog kruga lokalnih izbora na kojima su birači neposredno birali čelne ljude izvršne vlasti, odnosno župane u devet hrvatskih županija, gradonačelnike u šest županijskih sjedišta i Gradu Zagrebu, te još pedeset gradova u više županija.

U utrci za zagrebačkog gradonačelnika, prema podacima iz Grdaskog izbornog povjerenstva, Milan Bandić je osvojio 61,84 posto glasova.
Njegov protivnik, nezavisni kandidat Josip Kregar , osvojio je 36,62 posto glasova birača.

U slijedeće četiri godine, uz Bandića, kojemu će to biti četvrti gradonačelnički mandat, u zagrebačkoj gradskoj upravi bit će njegovi zamjenici Jelena Pavičić Vukičević i Ivo Jelušić.

Nakon izborne pobjede Milan Bandić se zahvalio Bogu, sugrađanima, svojoj porodici ali i protukandidatima, posebno istaknuvši Josipa Kregara.

"Sutra ću zapaliti svijeću i pomoliti se, a navečer ću otići kod kuma. Ja živim socijaldemokraciju i sebe sam utkao u Zagreb što su građani znali prepoznati. Ja sam jednostavno patološki vezan za ovaj grad", kazao je Bandić.

Kerum proglasio pobjedu u Splitu

Splitsko izborno povjerenstvo je nešto prije 21 sat objavilo prve, neslužbene rezultate izbora za gradonačelnika, i to sa 68 od 162 glasačka mjesta. Po njima Kerum vodi sa 56,73 posto, dok Ostojić ima 43,27 posto podrške.

"Sad me čeka mukotrpan rad da ono što sam ostvario u svojoj tvrtki, napravim i u gradu Splitu. Najprije ćemo riješiti podstanare i nezaposlene, jer čovjek kad nema stalni posao, živi u destrukciji. Ja ću ono što sam obećao i napraviti, jer ne želim da me sutra, kada budem šetao po gradu, ljudi prozivaju da ne ispunjavam svoja obećanja. Od sutra počinjem raditi dvostruko više nego do sada", izjavio je za Dalmacijenews Kerum koji je već proglasio pobjedu.

Šuica gubi Dubrovnik

Dosadašnja gradonačelnica Dubrovnika HDZ-ovka Dubravka Šuica, prema neslužbenim podacima Državnog izbornog povjerenstva, gubi u svom gradu. Njezin protivnik kandidat HNS-a, SDP-a, HSU-a i HSLS-a Andro Vlahušć vodi sa 57,96 posto glasova, dok je za nju glasalo svega 40,31 posto birača. No podatak je to sa svega 10 od ukupno 57 biračkih mjesta.

"Ova pobjeda znači i novi dubrovački boljitak. Što god o tome protivnička strana mislila, Dubrovnik je dobio novog gradonačelnika", rekao je Vlahušić nakon prvih neslužbenih rezultata.

Osijek u rukama HDSSB-a

Prema privremenim neslužbenim rezultatima osječkog Gradskog izbornog povjerenstva, prikupljenih sa svih 110 biračkih mjesta, u drugom krugu izbora za novog osječkog gradonačelnika pobijedio je kandidat koalicije HDSSB-HNS-Zeleni Hrvatske Krešimir Bubalo s osvojenih 63,14 posto glasova, dok je kandidat koalicije HDZ-HSP Anto Đapić dobio 34,45 posto glasova.

Vukovar osvojio Sabo
U drugome krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Vukovara pobijedio je kandidat SDP-a Željko Sabo, koji je osvojio 51,03 posto glasova, potvrdilo je vukovarsko-srijemsko Županijsko izborno povjerenstvo.

Nakon što su prebrojeni glasovi sa svih izbornih mjesta, kandidat koalicije HDZ-HSP-HSU-HSS-HSLS Damir Barna (HDZ) dobio je nedovoljnih 47,61 posto glasova.

HDZ-ovac Dražen Barišić novi je gradonačelnik Velike Gorice, prema rezultatima Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) od 22 sata, a nakon što su prebrojani glasovi na svim biračkim mjestima, javlja HINA. U drugom krugu je osvojio 54,99 posto glasova.

Kako javlja HTV SDP-ov kandidat za gradonačelnika u Sisku Davorko Vidović u tijesnom je vodstvu nad HDZ-ovcem Vinkom Pintarićem. Vidović broji 50,35 posto glasova, dok je Pintarić osvojio 49,75 posto. Po prvim neslužbenim rezultatima Gradskoga izbornog povjerenstva koje prenosi HINA, u drugome krugu lokalnih izbora za hvarskoga gradonačelnika dosadašnji gradonačelnik - nezavisni kandidat Pjerino Bebić osvojio je 64,32 posto glasova.

IDS nakon drugoga izbornog kruga nema više gradonačelnika u Umagu jer je nezavisni kandidat Vili Bassanese osvojio 52 posto glasova, a IDS-ov kandidat Marinko Blažević 48 posto glasova birača. Kandidat "Nezavisne liste dr. Jadrijevića" Ivica Glavan s 53,4 posto osvojenih glasova novi je gradonačelnik Sinja, neslužbeni su podaci drugog kruga lokalnih izbora u Sinju.

Na lokalnim izborima, inače, birači su u Hrvatskoj sveukupno neposredno birali 429 općinskih načelnika i 435 njihovih zamjenika, 126 gradonačelnika i 194 zamjenika, 20 župana i 40 njihovih zamjenika, te zagrebačkog gradonačelnika i dva njegova zamjenika.

Birali su i ukupno 866 članova županijskih skupština i 51 član zagrebačke Gradske skupštine, te 2.206 članova gradskih i 5.343 općinskih vijeća.

net.hr/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije