Ban Ki-Moon dolazi u posjetu Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Ban Ki-Moon dolazi u posjetu Hrvatskoj

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon boravit će u Hrvatskoj od 20. do 22. jula, a tijekom trodnevnog boravka sastat će se s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem na Brijunima, priopćio je u petak UN u Hrvatskoj.

Zajedno s predsjednikom Josipovićem Ban će otvoriti Međunarodni filmski festival u Puli. Ostatak programa službenog posjeta uključuje  predavanje u Zagrebu, posjet Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" te izlet u središnju Istru.

 Ban će doputovati u pratnji izaslanstva UN-a koje se sastoji i od zamjenika Glavnog tajnika za politička pitanja Jeffreyja Feltmana te najviše pozicioniranog Hrvata u sustavu UN-a, zaposlenog u rangu pomoćnika Glavnog tajnika za ljudska prava, Ivana Šimonovića.     

Po dolasku u Zagreb u petak 20. jula, Ban će održati predavanje u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici povodom 20. obljetnice hrvatskog članstva u UN-u, a uslijedit će posjet Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u čast Andrije Štampara, jednog od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i prvog predsjednika Opće skupštine WHO-a u Ženevi 1948. godine, kaže se u priopćenju.

Ban će potom, na poziv hrvatskog predsjednika Josipovića, iz Zagreba iste večeri otputovati na Brijune. Prethodno će se, u prostorijama UN-a u Zagrebu, sastati s osobljem UN-ovih agencija u Hrvatskoj.  

U subotu, 21. jula, Glavni tajnik i hrvatski predsjednik održat će zajedničku konferenciju za novinare u predsjedničkoj rezidenciji "Bijela vila" na Velikom Brijunu, a nakon toga uslijedit će sastanci s premijerom Zoranom Milanovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Navečer će predsjednik Josipović upriličiti državnu večeru u čast Glavnoga tajnika i njegove supruge, Ban Soon-taek.   

Iste večeri, Glavni tajnik će prisustvovati otvaranju 59.-og Međunarodnog filmskog festivala u Puli u pulskoj Areni. 

U nedjelju, 22. jula, Ban Ki-moon će posjetiti Poreč i ručati na turističkom poljoprivrednom imanju u središnjoj Istri. Tom će ga prilikom ugostiti istarski župan Ivan Jakovčić. Iz Istre, Ban Ki-moon i njegova supruga istog popodneva putuju u Crnu Goru, u Podgoricu. 

Dolazak glavnog tajnika UN-a u Hrvatsku, dio je predstojećih posjeta zemljama jugoistočne Europe, tijekom kojih će Ban Ki-moon, osim Hrvatske, posjetiti Sloveniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbiju i Kosovo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije