Balkan: Situacija s aflatoksinom pod kontrolom

Radiosarajevo.ba
Balkan: Situacija s aflatoksinom pod kontrolom


Situacija u regiji je pod kontrolom, a zemlje okruženja će u narednom razdoblju surađivati i zajednički raditi na unaprjeđenju sistema sigurnosti hrane, poručili su danas nakon sastanka predstavnici ministarstava poljoprivrede Srbije, Hrvatske, Makedonije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Na sastanku u Beogradu istaknuto je da je problem povećane količine aflatoksina ne pogađa samo našu regiju, već je to problem i širom Evrope, naglasili su da je mlijeko u našoj regiji jedno od najkvalitetnijih u Evropi, javlja Tanjug, navodi Fena.

Srbijanski ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da je na sastanku dogovoreno da se pojača kontrola stočne hrane i sirovog mlijeka, pooštri razina higijenskih uvjeta u skladištima, unaprijedi međusobna komunikacija stručnih službi i da sastanci ovog tipa postanu uobičajena praksa.

Knežević je najavio da će sljedeći sastanak ministarstva poljoprivrede iz regije biti organiziran za mjesec dana u Sarajevu.

Sastanku su, pored Kneževića, prisustvovali ministri poljoprivrede Hrvatske i Makedonije Tihomir Jakovina i Ljupčo Dimovski, ministar poljoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović i predstavnici Ministarstva poljoprivrede Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije