Bajram u Sandžaku: Pored kurbana žrtvujmo i svoje loše misli

Anadolija
Bajram u Sandžaku: Pored kurbana žrtvujmo i svoje loše misli
Foto: AA / Bajram u Sandžaku

Obilježavanje Kurban-bajrama, jednog od dva najveća blagdana muslimana, u Sandžaku je tradicionalno počelo klanjanjem bajram-namaza u džamijama.

U srbijanskom dijelu Sandžaka, u organizaciji Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i Islamske zajednice Srbije (IZS) bajram-namaz je klanjan u skoro 200 džamija, u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju, Priboju i drugim mjestima.

Bajram-namaz u Novom Pazaru se klanjao u 06,14 sati. U džamijama je prethodno, uz učenje Kur'ana i predavanje, održan vjerski program.

Uz prisustvo velikog broja vjernika, centralna bajramska svečanost Mešihata IZ-e Sandžaka Islamske zajednice Srbije (IZS) održana je u novopazarskoj Stambol džamiji. Bajram-namaz i bajramsku hutbu (obraćanje) predvodio je glavni imam za Novi Pazar Hasib ef. Suljović.

Suljović je u obraćanju vjernicima kazao da u ovim danima radosti pokažu jedinstvo muslimana, spremnost na materijalnu i duhovnu žrtvu i poprave stanje cjelokupne zajednice.

"Molim Allaha da ovog Kurban-bajrama pored kurbana žrtvujemo i svoje loše misli, pogubne ideje, mržnju, zavidnost, zluradost i nepravdu. Da osjetimo da nas kurban obavezuje, ne samo pukom darežljivoštu i razmjenom bajramskih čestitki, nego i da žrtvujemo svoju sebičnost, svoj egoizam. Da žrtvujemo sve barijere, prepreke i perde (zavjese) koje su nas do sada razdvajale i udaljavale od zajedničkog bratskog odnosa, od jedinstva, od džemata (zajednice)", poručio je Suljović.

On je pozvao vjernike da zajedničke interese stavljaju ispred pojedinačnih i da iskreno, u svojim dovama (molitvama), traže zadovoljstvo Allaha, prije bilo kojeg drugog zadovoljstva ili prije bilo čijeg interesa.

Suljević je u bajramskom obraćanju uputio dovu riječima: "Svevišnji Allahu, molimo te da nam se smiluješ, na Tvom putu nas učvrstiš i od nas svako zlo koje si stvorio udaljiš. Da podariš nama i našim najmilijima, našoj djeci, rodbini i komšiluku, svim muslimanima svijeta, da podariš oprost, a svim ljudima da daš Tvoju uputu kako bi postigli uspjeh na ovom svijetu, te nas sačuvaš vatre na budućem svijetu."

Tradicionalno, nakon zajedničke dove, vjernici jedni drugima čestitaju Bajram, a po izlasku iz džamija obilaze mezarja i uče Fatihu i druge sure iz Kur'ana pred duše svojih umrlih.

Prvog dana Bajrama kod sandžačkih muslimana se organiziraju porodični ručkovi, muškarci završavaju obaveze oko klanja kurbana i raspodjele kurbanskog mesa, a zatim svečano odjeveni i u grupama ili pojedinačno obilaze rodbinu, komšije i prijatelje. Djeca sakupljaju novac i slatkiše, a žene prvog dana Bajrama ostaju u kućama dočekujući rodbinu u prijatelje.

U povodu Kurban-bajrama u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i drugim sandžačkim mjestima orgniziraju se kulturni i zabavnih događaji. U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) večeras će biti priređen bajramski prijem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije