Bajram-namaz u Prištini: Podići glas protiv devijacije islamske vjere

Anadolija
Bajram-namaz u Prištini: Podići glas protiv devijacije islamske vjere
Centralna manifestacija na Kosovu povodom Ramazanskog bajrama održana je u Sultan Mehmet Fatih džamiji u Prištini, gde je unutar džamije i u njenom dvorištu prisutvovao veliki broj vjernika.

Klanjanje Bajram-namaza predvodio je glavni imam Islamske zajednice Kosova Sabri ef. Bajgora, dok je hutbu održao muftija Naim ef. Ternava. Kosovki muftija je kazao da je Ramazanski bajram jedan od najvažnijih praznika islamske vjere, nakon mjesec dana posta, te da vjernici s pravom očekuju da ih Allah nagradi za ovaj post.

On je pohvalio sve koji su tokom ramazana pružili bratsku ruku drugima i pomogli siromašnima, bolesnima i ostalim ljudima s potrebama. 

Muftija je poručio da se moramo čuvati zloupotrebe vjere, kako bi smo sačuvali čist islam od zlonamjernih i prodanih ljudi koji su uspjeli da u naše redove ubace ljude koji u ime čiste islamske vjere šire mržnju među vjernicima iskrivljujući i zloupotrebljavajući čista i pravdena načela islama, nerealnim tezama i udaljavanjem i zamjenom svoje vjere i tradicije, stranim.

“Da se održimo božansku poruku i učenje Muhammeda a.s. od bilo koga ko teži da odstupi od toga, moramo da podignemo glas i kažemo da je islam oslobođen svakog zla koje trenutno pripisuju islamu. I danas sa ovog svetog mesta da kažemo da postoji samo jedan put, a to je put mir mira, harmonije i poštovanja među ljudima”, kazao je muftija Ternava.

Muftija Ternava je istakao da ovaj ramazan treba da bude nauk za dalji rad i jačanje vjere i domovine, da se radi zajedno i bez prevare, za pokretanje procesa za dobrobit zemlje.

On je, aludirajući na formiranje vlasti nakon paralamentarnih izbora na Kosovu, apelovao na sve političke faktore i državne instutucije da ostave po strani partijske i lične interese i da se ozbiljno angažuju na očuvanju jedinstva za dobrobit zemlje i naroda, jer je pred svima puno izazova na izgradnji zemlje kakvu žele.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije