Bačena bomba na Paradi ponosa u Budvi, troje povrijeđenih

Radiosarajevo.ba
Bačena bomba na Paradi ponosa u Budvi, troje povrijeđenih

Prva Parada ponosa u Crnoj Gori počela je nešto nakon 12 sati u Budvi, a manifestacija je prošla u izuzetno napetoj situaciji, iako skup obezbjeđuju jake policijske snage.

Budva: Jajima gađali autobus sa LGBT aktivistima i uzvikivali 'Ubij pedera'

Zbog predhodnih žestokih sukoba policije i protivnika Parade ponosa, odlučeno je da se povorka održi skraćenom maršutom. Povorka je krenula ispred zidina Starog grada u Budvi, a u obezbjeđenju učestvuje više od 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Uoči Parade došlo je do žestokog obračuna policije i protivnika, a bačena je i dimna bomba. Nekoliko stotina protivnika LGBT povorke, uglavnom mlađih, okupilo se u blizini Starog grada i zasulo kamenjem, flašama i drugim predmetima pristalice LGBT zajednice.


Policija je prethodno privela nekoliko osoba, uoči Parade ponosa u Budvi, zbog toga što su gađali jajima autobus sa pripadnicima LGBT zajednice i pokušali fizički da ih napadnu.

Na trgu ispred zidina Starog grada u Budvi nalaze se jake policijske snage, odnosno pripadnici specijalnih jedinica, koji obezbjeđuju nekoliko desetina pripadnika gay populacije. Okupljeni protivnici Parade ponosa skandiraju uvredljive poruke na račun LGBT populacije.

Organizator povorke je LGBT Forum progres, a predsjednik te organizacije Zdravko Cimbaljević kazao je ranije da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i njeguje različitosti.

Iz crnogorske vlade ranije je poručeno je da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kome se poštuju ljudska prava, a iz policije da će preduzeti sve mjere da manifestacije protekne bezbjedno, javlja Pressonline.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije