B92 o Cerićevoj posjeti Kosovu

Radiosarajevo.ba
B92 o Cerićevoj posjeti Kosovu
U tekstu pod naslovom "Cerić: Verski značaj posete Kosovu" bogradski medij govori o aspektima Reisove posjete. Prenosimo tekst u cijelosti:

U tekstu se ističe kako je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BIH Mustafa Cerić izazvao burne reakcije objavom da odlazi u posjetu "Islamskoj zajednici Republike Kosovo". Nakon susreta sa kosovskim muftijom Naimom Trnavom, Cerić je za B92 izjavio da njegova posjeta ima isključivo vjerski značaj, a ne politički prizvuk i objasnio zašto je je na sajtu Islamske zajednice u Sarajevu korištena formulacija "Republika Kosovo".

"Koji politički prizvuk? Tako se zove Islamska zajednica koja je pozvala nas i mi nemamo pravo niti namjeru da mijenjamo, to su samo komunisti određivali kako će se ko zvati, kako će se islamska zajednica ponašati, samo se za vrijeme komunizma vjerskim poglavarima određivalo šta mogu kazati, gde mogu ići. Mi danas uživamo slobodu da se možemo kretati i da možemo nazivati svoje vjerske, nacionalne institucije imenima koja odgovaraju našim stremljenjima i naravno našim pravima", rekao je Cerić.

Cerić se u Prištini sastao i sa predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom koji ga je pozvao da nastavi da radi na priznanju nezavisnosti Kosova u islamskim zemljama. Kako je saopšteno poslije njihovog razgovora, Cerić je naveo da će Kosovo i BiH graditi prirodne odnose, kao dvije zemlje sa muslimanskom većinom.

Zanimljivo je da je u Cerićevoj pratnji i sandžački muftija Muamer Zukorlić. Ipak, lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić smatra da zajednička posjeta Cerića i Zukorlića Kosovu ne može da utiče na promjenu vjerskih odnosa u Sandžaku.

U Banjaluci se odlazak Mustafe Cerića na Kosovo i stavovi koje tim povodom iznosi ocjenjuju kao faktor remećenja sveukupnih odnosa u unutar BiH, ali i u regionu.

B92 na kraju podsjeća čitatelje da BiH nije priznala nezavisnost Kosova upravo zbog oštrog protivljenja Republike Srpske.

b92/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije