Autohtoni bh. sirevi na Balkan Cheese Festivalu u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Autohtoni bh. sirevi na Balkan Cheese Festivalu u Beogradu

U Beogradu se ovog vikenda održava prvi "Balkan Cheese Festival", prodajna izložba autohtonih sireva Balkana, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Balkan Cheese Festival je nastao sa idejom da široj publici predstavi autohtone sorte sireva sa Balkana, sa akcentom na sireve iz Srbije, i na ovaj način ukaže na važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda.

"Srećni smo što smo prvi koji su napravili festival sira, još i balkanskog. Imamo izlagače iz Bugarske, Crne Gore i BiH, opravdali smo naziv", rekao je direktor Mikser Housea gde se održava festival Ivan Lalić.

Na festivalu je predstavljeno oko 30 proizvođača sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i proizvođači vina iz Bugarske. Osim izložbe i degustacije, posetioci će moći da probaju gotovo sve autohtone sireve iz Srbije, kao i druge originalne sireve i steknu znanja o korišćenju ove namirnice tokom šest interesantnih i nesvakidašnjih kulinarskih radionica. 

U toku dva dana održaće se i tri besplatne radionice organizovane u partnerstvu sa Udruženjem profesionalnih Sommeliera Srbije – SERSA, za koje se posetioci festivala prijavljuju na licu mesta. Pored ovoga, SERSA će proglasiti i pet najboljih kombinacija vina i sira odabranih među učesnicima festivala i podijeliti nagrade.

"Ovo je jedan od festivala u nizu koji pozicioniraju hranu kao novi, moderni centar kreativne industrije. Gastronomija je u našem fokusu, mislimo da je to jedan i ekonomski i kulturološki fenomen koji može da posluži kao ozbiljan zamajac, čak i privredi", kazao je Lalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije