Australija: Oslobođen 'kapetan Dragan'

Radiosarajevo.ba
Australija: Oslobođen 'kapetan Dragan'


Hrvatsko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je kasno sinoć proslijedilo australskom Državnom odvjetništvu, koje prema australskim zakonima zastupa Republiku Hrvatsku u ekstradikcijskom postupku, argumente protiv puštanja Dragana Vasiljkovića iz pritvora te pismo ministra Šimonovića državnom odvjetniku Australije Robertu McClellandu u kojem upozorava na mogućnost Vasiljkovićevog bijega.

Argumente je pripremila interresorska radna skupina, navodi se u priopćenju iz Ministarstva pravosuđa i dodaje da bez obzira na poduzeto, Državno odvjetništvo Australije nije uložilo žalbu na puštanje Vasiljkovića iz pritvora.

Ipak, hrvatskom veleposlaniku u Australiji Vicenciju Biuku koji je zatražio hitni prijem u Državno odvjetništvo, priopćeno je da se Državno odvjetništvo namjerava žaliti Vrhovnom sudu Australije protiv odluke o neizručenju Vasiljkovića Hrvatskoj.

Dogovoreno je da međuresorska skupina dostavi Državnom odvjetništvu Australije dodatne argumente kojima bi se potkrijepila žalba, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

Dragan Vasiljković pušten iz pritvora u Sidneju

Bivši zapovjednik paravojnih srpskih postrojbi Dragan Vasiljković, poznat kao "Kapetan Dragan" u petak je oslobođen iz pritvora u Sydneyu nakon što je australski sud u srijedu prihvatio njegovu žalbu i donio odluku da ga neće izručiti Hrvatskoj, javljaju strani mediji.

Vasiljković (54), australski državljanin poznat i kao Daniel Snneden, organizirao je paravojne srpske postrojbe tijekom rata u Hrvatskoj.

"Ostatak svog života posvetit ću tome da niti jedan drugi Australac ne bude izložen takvom kršenju vlastitih prava u pravnom postupku kao što sam to bio ja", kazao je Vasiljković, te dodao: "Hvala bogu da još uvijek postoje pošteni suci a njihova me jednoglasna odluka oslobodila", prenosi agencija dpa.

Australski savezni sud usvojio je u srijedu žalbu "kapetana Dragana", na odluku o izručenju Hrvatskoj, te do petka odgodio njegovo puštanje iz pritvora kako bi omogućio Hrvatskoj da razmotri hoće li se žaliti na tu odluku australskom visokom sudu.

Prema hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatska je putem hrvatskog veleposlanstva u Australiji državnom tužiteljstvu dostavila sve materijale potrebne za žalbu protiv odluke o puštanju Dragana Vasiljkovića.

Kako u petak piše australski list Herald Sun, "savezni sud do trenutka odluke o puštanju Vasiljkovića iz pritvora nije primio nikakvu obavijest o hrvatskoj žalbi".

Suci su u srijedu zaključili da Vasiljković utemeljeno vjeruje da bi u Hrvatskoj mogao biti kažnjen ili zatvoren zbog svoje nacionalnosti ili političkog mišljenja.

Vezano: "Kapetan Dragan" ostaje u Australiji

fena/hina/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije