Ashton sa zvaničnicima u Prištini

Radiosarajevo.ba
Ashton sa zvaničnicima u Prištini


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton sastaće se danas s političkim predstavnicima Prištine, javlja agencija Tanjug.

Ona je u Prištinu doputovala sinoć, a seriju današnjih susreta započeće razgovorom s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijemi. Taj razgovor je zakazan u 9.15 sati u kosovskoj skupštini.

Ashton će s Tačijem razgovarati o daljem toku razgovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i pripremama za sledeći sastanak koji je najavljen za 20. mart.

Planiran je i susret Ashton s predstavnicima političkih partija na Kosovu, na kome treba, kako je prekjučer izjavio Tači, da objasni sve eventualne nejasnoće oko procesa razgovora premijera Kosova i Srbije. Tači je, uoči posjete Catherine Ashton izjavio da očekuje da ta posjeta bude podstrek postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa s Beogradom.

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je jučer da je dolazak Ashton u posjetu Beogradu neizvjestan, potvrde njenog dolaska nema ni u Bruxellesu, dok američki ambasador Michael Kirby očekuje da će ona, poslije posete Prištini, doći u Beograd.

Premijer Dačić je ocijenio da će dolazak Ashton, kao i sastanak u Bruxellesu 20. marta, zavisiti od njene procjene, poslije posjete Prištini. Ni u Bruxellesu jučer nisu mogli da potvrde da li će visoka predstavnica, nakon Prištine, posjetiti Beograd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije