Arkanovci u grčkom parlamentu

Radiosarajevo.ba
Arkanovci u grčkom parlamentu

Ekstremno desničarska partija Zlatna zora
zaprepastila je svjetsku javnost pošto je na parlamentarnim izborima, održanim u Grčkoj u nedjelju, osvojila 6,97 odsto glasova, tj. 21 poslaničko mjesto u parlamentu.

Rezultat i stavovi Zlatne zore uplašili su i Grčku i svijet. Njihov glavni simbol podsjeća na kukasti krst, a jedna od glavnih programskih ciljeva je protjerivanje imigranata iz Grčke, piše Mondo.rs.

'Grčka Grcima'

„Očistimo Grčku", „Grčka Grcima", „Bacite Kuran u vatru" samo su neke od poruka koje propagira stranka.

Mediji i politički protivnici optužuju članove Zlatne zore da su fašisti, da hoće nasilno da protjeraju sve strance iz zemlje, da na granici sa Turskom hoće da postave minska polja. Većina medija u Grčkoj navodi da se pripadnici Zlatne zore bave kriminalom, kao dileri droge

A posjetiocima njihovih službenih prostorija, sa zidova stranačkih soba smiješit će se lik zločinca, ubijenog vođe Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana.

Naime, TV Al Jazeera Balkan je zavirila u stranačke prostorije i jedan od najjačih utisaka jeste ta, na zidu okačena Arkanova slika. Ispod se nalazi i uramljena srpska zastava „Sa verom u Boga, za kralja i otadžbinu", a pored nje je i šubara sa četničkom kokardom.

Kako piše Press, u Zlatnoj zori demantuju tvrdnje da su neonacistička i kriminalna partija. Oni ističu da je stranka samo okupila nezadovoljne seljake, radnike i penzionisane oficire koji su ogorčeni na dosadašnju vlast zbog nezapamćene ekonomske krize.

No, lider stranke Nikos Mihalolijakos (55), koga grčki mediji nazivaju Firerom, citirao je nakon izbora Julija Cezara:

Veni, vidi, vici

"Dođoh, vidjeh, pobijedih. Došlo je vrijeme da izdajnici otadžbine strahuju. Grci ne treba da nas se plaše, jedini koji treba da nas se plaše su izdajnici. Stižemo!", uzviknuo je Mihalolijakos na konferenciji za novinare u jednom hotelu u Atini, okružen dvojicom nabildanih sljedbenika. Mihalolijakos je zatim objasnio protiv koga će se boriti:

"Slijedi nam borba protiv 'svjetskih uzurpatora' i 'ropstva' koje su EU i Međunarodni monetarni fond nametnuli našoj zemlji."

On je po dolasku na konferenciju za novinare optužio prisutne strane novinare da šire laži o njegovom pokretu. Inače, njegov pokret je posljednjih meseci ublažio retoriku i direktno pozivanje na Hitlerovu ideologiju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije