Arheološko otkriće u centru Beograda: Istraživači naišli na rimsku grobnicu? Pogledajte kako izgleda

1
Radiosarajevo.ba
Arheološko otkriće u centru Beograda: Istraživači naišli na rimsku grobnicu? Pogledajte kako izgleda
Foto: Kolaž / Arheološko otkriće u centru Beograda

U Vlajkovićevoj ulici kod Narodne Skupštine su u toku iskopavanja, a kako se navodi, iz zemlje je "izronila" rimska grobnica.

U samom centru Beograda, u Vlajkovićevoj ulici u toku su iskopavanja na mjestu gdje je nekada bio park ispred Narodne Skupštine, a kako je objavljeno na jednoj Instagram stranici, arheolozi su naišli na rimsku grobnicu, a to je potvrđeno i na portalu Sve o arheologiji.

"Izronila rimska grobnica u Vlajkovićevoj! Zavidim posvećenom arheologu Miši na poslu. Otkrivanje historije metropole, ima li šta uzbudljivije. Još jedna današnja slika sa arheološkog nalazišta kod Doma Narodne skupštine. Otkopana je okrugla forma, kao kupola od cigala. Nije peć jer nema otvor! Šta je? Austrijsko, Tursko? Hm...", piše na Instagram stranici.

Užas u Hrvatskoj: Teška nesreća u tunelu Učka, poginula dva državljanina BiH

Užas u Hrvatskoj: Teška nesreća u tunelu Učka, poginula dva državljanina BiH

Kao što su rezultati geofizičkih mjerenja predvidjeli, tokom iskopavanja, prvo se naišlo na ruševine kuća koje su srušene tokom savezničkog bombardovanja Beograda 1944. godine. U ponedeljak 3. aprila uklanjanjem posljednjeg sloja ruševine kuće koja se nekada protezala duž Vlajkovićeve ulice arheolozi su konačno stigli do rimskog sloja i otkrili, za sada se čini netaknute ostatke antičke grobnice.

Grobna konstrukcija od kamena ozidana u suhozidu, kvadratne forme vanjskih dimenzija 1,2 x 1,2 m. Konstrukcija grobnice veoma podsjeća na tip grobnica zidanih u suhozidu koje se pretežno pojavljuju na noričko-panonskom prostoru, rajnskom limesu i u Galiji. Ali su njeni unutrašnji zidovi zapečeni, slično kao kod grobnica tipa Mala kopašnica – Sase, koje su inače karakterističan oblik rimskih sahrana u Meziji, piše Mondo.

Arheološka iskopavanja kod Narodne Skupštine započeta su prije mjesec dana, a njih sprovodi Muzej grada Beograda, pod rukovodstvom Milorada Ignjatovića, kustosa Zbirke za antiku. Snijeg u aprilu je na kratko zaustavio arheološka iskopavanja u Vlajkovićevoj ulici, što je arheološka ekipa iskoristila da u kancelariji sumira rezultate dosadašnjih radova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije