Apotekarka zbog vjerskih uvjerenja odbila izdati pilule

Radiosarajevo.ba
Apotekarka zbog vjerskih uvjerenja odbila izdati pilule

Vlasnica jedne apoteke iz Dugog Rata odbila je 39-godišnjoj stanovnici tog mjesta izdati kontracepcijske pilule uprkos tome što je žena imala ljekarski recept, pozivajući se na svoja vjerska uvjerenja, piše Slobodna Dalmacija.

"Vlasnica ljekarne kazala mi je da se prodaja kontracepcijskog sredstva protivi njezinim vjerskim uvjerenjima, bez obzira na to što imam liječnički recept. Nije pomoglo ni što sam isto sredstvo godinama bez problema uzimala u njezinoj ljekarni", riječi su kojima se oštećena žena požalila Slobodnoj Dalmaciji ističući da su joj uskraćene tražene tablete.

Stručnjaci EU kažu kako pravo na prigovor savjesti nije neograničeno. Pri tome se pozivaju na farmaceute koji ne žele izdavati lijekove koji se protive njihovim moralnim načelima kao što su kontracepcijska sredstva, pilule za pobačaj ili oprema za izvršavanje eutanazije. Sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava pokazuje, ukoliko su kontracepcijska sredstva legalno dostupna ženama, kako se ne smije uskratiti pravo na pristup istima zbog vjerskog prigovora savjesti od strane farmaceuta.

Dodaje da se zbog toga požalila svom ginekologu, koji joj je rekao da joj je apotekarka dužna dati tablete na temelju ljekarskog recepta.

"Potom sam se raspitivala kod udruga za zaštitu potrošača, tražila po internetu i nigdje nisam našla da ljekarnici imaju pravo na prigovor savjesti. Imaju ga ginekolozi ako ne žele obaviti abortus, ali svejedno moraju osigurati pravo pacijentici da joj usluga bude pružena", ispričala je žena.

'Ima i drugih apoteka'

Vlasnica apoteke u velikoj je mjeri potvrdila njen iskaz, no dodaje i da je nedavno na "jednom stručnom skupu od kolegica saznala" da po zakonu više nisu dužne izdavati kontracepcijska sredstva ako se to protivi njihovim vjerskim uvjerenjima.

Dodaje pak da je spremna izdati kontracepcijsko sredstvo u slučaju da se ono uzima zbog određenih ginekoloških problema žene. Na pitanje šta s onim stanovnicima koji se tabletama žele zaštiti od trudnoće odgovara: "Ima i drugih ljekarni."

Predsjednik Hrvatske ljekarske komore Mate Portolan tvrdi da apotekari imaju pravo na određeni prigovor savjesti, ali su tada "dužni osigurati da uslugu koju ne žele dati pruže njihovi kolege ili u drugoj smjeni ili u drugoj ljekarni". On dodaje i da ljekarnički prigovor nije reguliran propisima, te da ljekarnici krše propise kad ga koriste kao alibi za odbijanje usluge.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije