Ante Gotovina: Jedva čekam da dođem u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Ante Gotovina: Jedva čekam da dođem u Sarajevo

Jedva čekam da dođem u Sarajevo – izjavio je Ante Gotovina za Dnevni avaz, čiji su reporteri posjetili Pakoštane, rodno mjesto nedavno oslobođenog hrvatskog generala.

Hrvatski general je sa njihovom ekipom razgovarao svojim o emocijama nakon oslobođajuće presude, o svojoj povezanosti s Bosnom i Hercegovinom, generalima Atifom Dudakovićem, Mehmedom Alagićem i Vahidom Karavelićem, a također se raspitivao o stanju u našoj zemlji.

Gotovina je umirovljeni general hrvatske vojske koji je, sedam godina nakon hapšenja, pravomoćnom presudom oslobođen krivnje za ratne zločine. Prethodno je, u aprilu 2011, dobio 24 godine zatvora, kada ga je isti, haaški sud proglasio krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje.

General je, podsjetimo i to, bio u bijegu od 2001. do 2005. kada je uhapšen na španskim Kanarskim otocima. Hrvatska je javnost izuzetno naklonjena Gotovini i protivila se njegovoj predaji; narod je na ulicama, u suzama i molitvi, dočekao oslobađajuću presudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije