Anonymousi protiv hrvatskih banaka

Radiosarajevo.ba
Anonymousi protiv hrvatskih banaka

Grupa hakera Anonymousi počela je bitku protiv hrvatskih banaka napadima na internet stranice Karlovačke i Samoborske za šta bi, prema novom Kaznenom zakonu, od 1. januara moglo da sljeduje i do osam godina "iza rešetaka".

Dva napada u dva dana ove sedmice i najava novog pohoda Anonymousa protekli su uz gotovo identičnu poruku koju hakeri ostavljaju na elektronskoj adresi banaka: "Dovoljno dugo ste krali od naroda. Uskoro padaju i ostale banke".

Akciju, prenose lokalni mediji, hakeri upotpunjuju uobičajenim potpisom: "Mi smo Anonymousi. Mi smo legija. Mi ne praštamo. Mi ne zaboravljamo. Očekujte nas."

Ni Karlovačka, ni Samoborska banka nisu oštećene, ali je rad stranica bio blokiran, pri čemu Anonymousi nisu srušili stranice nego izveli ono što je u praksi elektronski ekvivalent ispisivanju grafita na zid.

Slučaj napada na Karlovačku banku istražuje i policija, dok im  Samoborska banka svoje probleme zasad nije prijavila.

Kazneni zakon, ukazuje dnevnik Jutarnji list,  nije jasno definisao takva djela i za sada se hakeri mogu kažnjavati samo po članu koji obuhvata “kompjutersko falsifikovanje”.

Raspon kazni je širok, zakon propisuje od novčane kazne do pet godina zatvora, ali već od iduće godine, stupanjem na snagu novog Kaznenog zakona, stvari bi se mogle promijeniti i pooštrena kazna bi mogla iznositi i do osam godina zatvora što svjedoči o ozbiljnosti kojom se država namjerava obračunati s hakerima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije