Anonymous srušio stranicu predsjednika Josipovića

Radiosarajevo.ba
Anonymous srušio stranicu predsjednika Josipovića

U četvrtak navečer stranica Ureda predsjednika RH nakratko je bila nedostupna. Razlog tome je, čini se, bio napad domaćih pripadnika hakerske grupe Anonymous, kojima se nisu svidjele nedavne Josipovićeve izjave u vezi ACTA-e, javljaju hrvatski mediji.

U poruci koja je stigla na redakciju Dnevnik.hr kažu da su stranicu napali upravo zbog njegove podrške ovom kontraverznom sporazumu te su najavili nove napade uz poruku - Ivo Josipovic you should expect us!!!

Podsjetimo, predsjednik Ivo Josipović je nedavno izjavio da nije protiv ACTA-e, kontroverznog trgovinskog sporazuma protiv kojeg će ove subote protestovati ljudi širom svijeta.

"To je isto kao da dođete recimo u samoposlugu, uzmete neke artikle, i kažete, gle, ovo mi je zgodno i lijepo, ja bih to uzeo i to je moje ljudsko pravo da se hranim. Iza autorskih dijela stoji nečiji rad, stoji nečija egzistencija, stoje nečije investicije i apsolutno je nedopustivo da se naprosto krade s Interneta. Mislim da je puno važnije razmisliti o tome kako da se za autorska djela nađe jedna pravična cijena", izjavio je Josipović.  

Inače, iz hrvatske vlade, usprkos zanimanju javnosti, do sada nisu rekli ništa konkretno o ACTA-i, osim da će o njoj tek raspravljati u budućnosti te je upravo Josipović prvi koji je stao u obranu ovog sporazuma.

Zbog ovog sporazuma Anonymousi su napali internetske stranice i u drugim zemljama, održani su i protesti u Poljskoj i Sloveniji, a protest protiv ACTA-e sutra je najavljeni u Zagrebu, Osijeku i Rijeci.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije