Angela Merkel uskoro u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Angela Merkel uskoro u Beogradu
Od posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu ne očekuje se da će donijeti dobre vijesti za Srbiju po pitanju Kosova, piše današnji Blic. 
 
Kada je riječ o ekonomskoj saradnje dviju država, tu je situacija drugačija, odnosno očekuje se poboljšanje. 
 
Sagovornici Blica smatraju da dolazak Merkelove znači i novi pritisak Evropske unije na Srbiju da prepusti sjever Kosova prištinskim vlastima i uspostavi granice kako bi zauzvrat dobila datum za početak pregovora sa EU. 
 
Blic piše da niko od ministara u Vladi nije htio odgovoriti kako će situacija na Kosovu utjecati na nastavak evropskih integracija, kao ni da li je dolazak predsjednice njemačke vlade povezan s novim uvjetovanjem Srbije da na kosovo gleda kao na susjeda. 
 
U kratkoj izjavi za Blic, šef Vladinog ureda za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović rekao je da će Angela Merkel sigurno podržati dijalog kao jedno od rješenja. 
 
Angela Merkel će u Beograd doputovati 22. augusta, a u njenoj delegaciji bit će čak 63 ljudi. Izvor Blica je potvrdio da će s njom doći desetak ljudi iz njenog ureda i još toliko iz Ministarstva vanjskih poslova. 
 
U svakom slučaju, ekonomska saradnja bit će jedna od tema razgovora, mada ne i najvažnija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije