Angela Merkel srušila evropske nade Srbije

Radiosarajevo.ba
Angela Merkel srušila evropske nade Srbije

Srbija u ovom trenutku ne ispunjava uslove za status kandidata za EU, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel i pozvala Vladu Srbije na promjenu kursa. 
 
Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocijenio je da je izuzetno važno da Srbija dobije status kandidata kako bi u sljedećoj fazi  počela pregovore.
 
"Nikad ne reci nikad – to je osnovno pravilo u politici i ja se nadam da gospođa Merkel može promijeniti svoj stav, ali ga može promijeniti samo na osnovu proboja i pravih vesti koje dolaze u posljednjem trenutku", rekao je Kacin za DW.
 
U saopštenju njemačke vlade pred predstojeći Samit Evropske unije u petak 9. decembra, navodi se da Merkelova smatra da Srbija ne ispunjava uslove za status kandidata za pristupanje Evropskoj uniji.
 
Kako prenosi DW, njemačka kancelarka je nedavne sukobe na sjeveru Kosova nazvala neprihvatljivim i podsjetila da dobra saradnja sa susjedima, također, spada u kriterije za proširenje EU.
 
"Put Srbije u EU može voditi jedino kroz normalizaciju odnosa sa Kosovom," rekla je Merkelova u obraćanju njemačkom parlamentu.
 
Nasuprot njemačkom stavu, poslanici Evropskog parlamenta nadležni za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, pozvali su članice Unije da podrže preporuke Evropske komisije o integracijama regiona, uključujući Srbiju.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije